Actualitate

Nu ai crede ca la Iasi a existat asa ceva! Totul a plecat de la personaje faimoase – GALERIE FOTO

Publicat: 16 oct. 2014

@ Strazile Iasului ascund urme adanci ale trecutului sau unic! @ Generatiile actuale au foarte putine informatii despre asa ceva @ Cu siguranta in jurul lor s-au vehiculat mai multe legende @ Un grup de personaje celebre a facut tot posibilul ca ele sa capete o infatisare cu totul si cu totul aparte

Intr-o maniera asemanatoare cu ceea ce s-a intamplat in marile orase ale Europei si la Iasi, de-a lungul a sute de ani, s-au pus temeliile pentru o serie de cladiri monumentale. Acestea aduc o valoare in plus urbei si povesti extrem de interesante! Totul a plecat de la initiativa unui grup de personaje importante ale Moldovei. Vom prezenta in randurile care urmeaza cateva cladiri vechi de secole, care au oferit un farmec aparte Iasului.

Citeste si: Un reputat istoric iesean vorbeste despre importanta Zilei Unirii Principatelor Romane

Orasul bisericilor si al universitatilor

Cel mai adesea, Iasul este cunoscut la nivel national si international ca un spatiu unde s-au ridicat foarte multe lacasuri de cult, dar si prin faptul ca aici exista cea mai veche universitate moderna din Romania. Astfel, Biserica Sfantul Spiridon este un important exemplu pentru trecutul orasului.

Citeste si: EXCLUSIV. Dezvaluiri incendiare despre afacerea imobiliara din centrul Iasului – GALERIE FOTO

Prima biserica, inaltata pe acest loc (in curtea spitalului cu acelasi nume – n.r.) la 1752 i-a avut drept ctitori pe Stefan Bosie, Vasile Ruset, Anastasie Lipscanul si pe Vasile Cozma. Forma initiala a bisericii nu este cunoscuta, insa monumentul trebuie sa fi urmat modele mai vechi, cu influente ale barocului oriental. Marele cutremur din 1802 a afectat foarte puternic lacasul, care a trebuit sa fie demantelat si reconstruit dupa 1804. Noua biserica a devenit un momument in stil neoclasic, sub influenta arhitecturii rusesti. Pictura catapetesmei a fost realizata in 1805, de Eustatie Altini, primul pictor iesean care a studiat la Academia de Arte de la Viena. De asemenea, turnul bisericii si cele doua cismele orientale care il incadreaza au fost construite de domnitorul Grigore Ghica Voda, in 1765„, arata istoricul Sorin Iftimi.

Citeste si: Secretul incredibil ascuns in centrul Iasului! La mijloc e vorba de milioane de euro – GALERIE FOTO

Un alt lacas de cult valoros este Metocul Maicilor. Situata pe bulevardul Independentei, biserica a fost ctitorita de marele boier Vasile Rosetti, pe la 1760. De precizat ca numele de „Metocul Maicilor” l-a preluat in 1803, cand au fost stramutate aici calugaritele de la Manastirea Socola.

Misterul disparitiei uneia dintre cele mai vechi biserici

Un lucru foarte putin cunoscut este cel ce tine Biserica „Sfantul Ilie – Ghenghea”. „Aceasta a fost construita pe la 1620 de catre marele logofat Ionascu Ghenghea. A mai fost cunoscuta ca Biserica breslei blanarilor„. Aceasta a fost transformata in metoc al bisericii din Buhalnita, fiind administrata de calugari greci pana la 1863. Redevenita biserica de mir, a primit statutul de filiala a parohiei Talpalari. Lipsita de veniturile mosiilor secularizate, aceasta devine treptat o ruina. Edificiul se invecina cu resedinta vornicului Alecsandri. Monumentul a fost grav avariat dupa bombardamentele din 1944. Chiar daca s-a incercat restaurarea si reabilitarea ei, aceasta a fost demolata in 1956„, mentioneaza Iftimi.

Istoricul cladirii Universitatii Vechi

Una dintre cele mai valoroase cladiri ale orasului este cea a Universitatii Vechi. Acest palat este unul dintre cele mai vechi case boieresti din Iasi pastrate pana astazi. Cladirea, care avea faima ca este cea mai frumoasa din capitala Moldovei, a fost zidita de vistiernicul Iordache Cantacuzino pe la 1760. „Nu intamplator, cladirea a fost aleasa de Alexandru Ipsilanti (1786 – 1788) si a servit drept sediul Curtii Domnesti, dupa incendiul de la 1785. La 1790, palatul a servit ca resedinta si pentru cneazul Potemkin, venit in Moldova cu prilejul Razboiului ruso-turc. La 1792, acesta a fost cumparata de hatmanul Costache Ghica. Ea a fost cumparata de catre stat la 1795. De asemenea, se stie ca palatul a fost restaurat dupa 1845, iar la 1860 cladirea devine sediu pentru prima universitate romaneasca. La etaj s-a instalat, tot atunci, Academia de Arte si Pinacoteca. In anul 1960 a devenit sediul Academiei Romane – Filiala Iasi. Dupa 1980, imobilul a fost cedat Universitatii de Medicina, cea care o detine si in prezent„, spune Sorin Iftimi. 
Adauga un comentariu