Actualitate

Noul plan urbanistic: un parc ca in Manhattan, in municipiu

Publicat: 29 iul. 2013
1

@ Planul Urbanistic General este aproape finalizat @ Arhitectii care l-au consultat spun insa ca el nu rezolva problemele de circulatie, iar zone precum Moara de Foc, Canta si Pacurari sunt prost reglementate @ Reprezentantii Ordinului Arhitectilor au cerut demararea demersurilor pentru a deschide drumul realizarii unui parc ca in Manhattan in locul depoului CFR

Regulile urbanistice dupa care se dezvolta Iasul sunt facute mai mult dupa ureche sau dupa cum ii pica bine arhitectului sef al municipiului, Tudor Vericeanu. Abia intors, ieri, din concediu, acesta nu a putut fi gasit la birou pentru a da mai multe detalii despre stadiul de realizare al PUG. In urma cu o luna, Tudor Vericeanu declara ca PUG-ul este la un pas de aprobare, fiind inaintat autoritatilor din cadrul Ministerului Mediului pentru ultimele avize. O varianta a ajuns luna trecuta, pentru consultare, si la filiala ieseana a Ordinului Arhitectilor, specialistii apreciind insa ca noul document se va naste cu deficiente importante, daca nu se vor corecta anumite reglementari. Dupa mai mult de un deceniu si jumatate de la realizarea ultimului PUG, reglementarile urbanistice ar putea fi aduse la zi prin proiectul pe care firma Search Corporation ar trebui sa il inainteze Consiliului Local pana la sfarsitul anului.

Dezvoltarea Iasului merge cu frana trasa

Dezvoltarea haotica a orasului are la baza lipsa documentului care reglementeaza practic orice se realizeaza in municipiu, de la interventiile la infrastructura stradala pana la cele ce vizeaza zonele verzi. PUG-ul vechi, aprobat din 1999, este expirat, iar acum se poate spune ca in Iasi se construieste dupa ureche. Desi tinute la secret de municipalitate, o parte din detaliile noului proiect al PUG au fost dezvaluite de seful filialei locale a Ordinului Arhitectilor, George Carapanu.

Printre noutatile pe care le va aduce noul PUG se numara si realizarea unor Planuri Urbanistice Zonale in Bucium, Moara de Vant sau Cicoare. Totodata, sustine arhitectul George Carapanu, pe zona dintre Bahlui si cornisa zonei centrale ar urma sa fie crescut regimul de inaltime al cladirilor. „Pe splaiul stang, incepand din Podu Ros, spre Cicoare, pana la cornisa pe care este strada Palat, ca sa spun asa, ar trebui sa creasca regimul de inaltime, zona putand fi exploatata, dar fara obturarea peisagisticii, a perspectivei pe care o dau Palatul Culturii sau Mitropolia”, a  precizat George Carapanu. Potrivit unor detalii oferite de municipalitate, o deblocare urbanistica ar urma sa vina si pentru zona dintre Targu Cucu si Tatarasi, unde un proiect mai vechi al comunistilor – realizarea unei pasarele Tatarasi – Independentei – a tinut pe loc dezvoltarea urbanistica. Proiectul fusese abandonat. In ceea ce priveste zona industriala, din Tudor Vladimirescu pana la Podul Metalurgie, aceasta ar urma sa fie una mixta, terenurile lasate libere dupa demolarea fabricilor urmand a beneficia de un cadru legal pentru realizarea unor proiecte imobiliare.

Arhitectii vor un parc ca in Manhattan

Neajunsurile proiectului PUG, la care inca se lucreaza, pastreaza o mare parte din minusurile documentatiei actuale. „In primul rand, PUG-ul nou nu rezolva problemele legate de circulatia in zona centrala”, a precizat George Carapanu. Reprezentantii municipalitatii au facut anul trecut o serie de trimiteri la proiecte precum cel de realizare a unor inele de circulatie pe strazi cu ambele sensuri, cum ar fi Independentei – Elena Doamna – Anastasie Panu – Palat – Splai – Gara, aceste strazi urmand a fi legate de un al doilea inel de circulatie prin bretele cu sensuri unice.

„Aceasta viziune nu a fost luata in vedere de proiectant”, a completat George Carapanu. Una din propunerile facute municipalitatii de George Carapanu si agreate de catre specialistii carora le-a prezentat ideea, ar fi prevederea realizarii unui parc in locul depoului CFR. „Acea zona nu este valorificata urbanistic in niciun fel. Pe viitor se poate avea in vedere realizarea in zona respectiva a unui parc, chiar pe modelul celui din Manhattan. Primul pas care poate fi facut este incadrarea ideii in PUG. Probleme sunt in acest proiect si in ceea ce priveste traversarea orasului de catre liniile CFR, acestea nefiind incadrate urbanistic in niciun fel, neexistand nimic care macar sa semene a zone tampon. Am mai propus o serie de modificari pentru zona cuprinsa intre Moara de Foc, Canta, Pacurari, cu potential urbanistic ridicat si nevalorificat. Sunt depozite, spatii de productie care nu au ce cauta acolo, pe legatura dintre Dacia si Pacurari. Zona respectiva ar trebui sa fie destinata locuintelor”, a completat George Carapanu.

Desi in Palatul Roznovanu se vorbeste despre prezentarea PUG-ului chiar spre finele acestei veri, arhitectul George Carapanu sustine ca aparitia documentului nu ar fi tardiva nici daca ar avea loc in toamna sau in iarna, cu conditia respectarii sugestiilor facute de Ordinul Arhitectilor.

„Ar trebui introduse in PUG aceste obiectiuni. Chiar daca ar mai dura cateva luni, pana in octombrie, dupa atata intarziere nu cred ca ar mai fi o problema. E de preferat un proiect facut cu intarziere decat un proiect prost facut”, a concluzionat arhitectul.
Comentarii
  • wai taranilor se scrie IASIUL …ce sa le faci tarani prosti veniti de la sapa la oras sa castige o damigeana de vin in plus

    • Domnule Badea ca sa fiu mai concret pentru cultura ta „se scrie iasul…..”Mai invata romana ca esti praf…..Suna si altfel iasul parca nu ti se pare???

  • Se scrie Iasului. Orice explicatie suplimentara nu isi are rostul in cazul tau. Baga la cap: Iasul nu Iasiului.

    • nu stiu ce fel de profesor de limba romana esti, dar presupun ca esti din ala care lua bani la bac sa lase copiii sa copieze. aceasta problema a fost foarte mult dezbatuta si se accepta ambele forme: iasi-ul pentru ca asa e corect gramatical si iasul din cauza traditiei. daca e sa o luam cum e pur corect, iasi-ul e corect dar datorita faptului ca de zeci/sute de ani a aparut in foarte multe scrieri iasul (suna mult mai bine decat iasiul) se accepta fara nicio problema si aceasta varianta. alte explicatii de ce esti un profesor prost nu isi au rostul. nu ma deranjeaza deloc cum se pronunta, ma deranjeaza faptul ca in urma cu mai multe luni, usl-ul a scris (nu mai stiu unde) iasul si in momentul ala toti ati sarit in sus ca is analfabeti, ceea ce arata ca sunteti niste oameni fara opinii proprii si doar pusi pe scandal. sanatate 😉

  • La pachet BOI.Asta meritati asta aveti…Vericeanu = monument de prostie , sau cum poate un netot sa sluteasca o comunitate.
    Ce e de facut ?! Nimic…

Adauga un comentariu