Actualitate

Noul an vine cu vesti teribile: Concedieri masive la una dintre cele mai mari uzine din Iasi

Publicat: 28 dec. 2014
1

@ Veste teribila pentru familiile a sute de ieseni @ Unul dintre ultimii giganti industriali care mai functioneaza in oras este pe cale sa disponibilizeze majoritatea angajatilor @ In plus, si una dintre uzinele companiei ar putea fi inchisa @ Masurile drastice sunt luate pe fondul unei situatii financiare extrem de dificile dupa ce au fost pierduti o mare parte din clienti

In primele luni ale anului 2015 sute de ieseni isi vor pierde locurile de munca. Este vorba despre angajatii Dalkia Termo Iasi dintre care majoritatea vor fi disponibilizati, dupa ce compania care a preluat sistemul de termoficare in urma cu doar 3 ani a intrat intr-un colaps financiar pe fondul debransarii generale din sistemul centralizat. Practic, compania a ramas fara clienti, de la circa 90 mii de apartamente cat inregistra CET-ul in trecut, la circa 12-13 mii de apartamente cat numara Dalkia in prezent, singurii clienti ramasi in sistem fiind majoritate pensionari si familii nevoiase care nu si-au permis sa investeasca in centrale individuale. Pana si autoritatile din Primaria Iasi au oferit cifre false francezilor de la Dalkia la semnarea contractului de concesionare, acestia crezand ca numarul apartamentelor este mult mai mare.

Acum, dupa o serie repetata de concedieri facute in ultimii trei ani la CET si Dalkia, anul 2015 vine cu vesti triste pentru angajatii companiei. Se pare ca majoritatea salariatilor de la CET Holboca vor fi concediati imediat dupa ce se termina sezonul de incalzire 2014-2015 pentru ca Dalkia nu mai are cui sa vanda caldura si apa calda. Circa 600 de ieseni au fost concediati in momentul preluarii CET de catre Dalkia, alti 200 de salariati au fost disponibilizati in perioada 2012-2013, iar in vara anului 2014, circa 80 de persoane au parasit locul de munca. Conducerea Dalkia sustine ca, daca nu ar fi facut ultimul val de concedieri, achizitia de combustibil pentru aceasta iarna ar fi fost in pericol, sau angajatii ramasi in sistem nu si-ar fi putut primi salariile integral.

Citeste si: Concedieri masive la Dalkia Iasi: „Punem camere video si nu mai avem nevoie de voi”

„Restructurarea posturilor s-a facut in urma consultarii responsabililor de activitati din teren si etapele au fost comunicate reprezentantilor sindicali prin numeroasele intalniri avute pe parcursul intregului proces de reorganizare. Avand in vedere situatia deficitara a trezoreriei societatii Dalkia Termo Iasi, managementul avea de ales intre intreruperea platilor aferente achizitiilor stocului de carbune pentru sezonul 2014-2015, a platii impozitelor si taxelor legale, a lucrarilor de reparatii si investitii, a salariilor curente pentru cei 440 de angajati si plata intr-o singura transa a salariilor compensatorii pentru cele 75 de persoane disponibilizate”, sustin oficialii Dalkia Romania.

Deja exista criza de personal in cele doua termocentrale

Operatorul de termoficare functiona deja cu personal redus, iar in cazul utilajelor periculoase folosite in procesul de productie, este obligatorie prezenta mai multor angajati in acelasi punct. Intr-o situatie de acest fel, un angajat al Dalkia a murit anul trecut, strivit de o banda transportoare. „Inca nu am fost anuntati oficial ca se vor face concedieri dupa ce se termina sezonul 2014-2015, dar toata lumea asteapta destul de speriata. Despre concedierile la Holboca se vorbeste din vara si din ce am intrebat pe la sefi sunt destul de sigure, se va face cu salarii compensatorii ca la ceilalti care au plecat inainte. La Holboca s-au cam terminat si lucrarile de reparatii, se aude ca nu vor mai avea nevoie de oameni aproape deloc, doar cativa care sa supravegheze. Noi si acum suntem prea putini oameni, la modul ca exista instalatii unde e risc de accidente si acolo trebuie sa fie 2-3 oameni in acelasi timp, dar este doar un singur om. Normal ca nu ne convine, dar ce putem face?”, spune Dumitru P., angajat al Dalkia Termo Iasi.
Comentarii
  • si asa ne jupoaie da bani idiotii si putorile de la dalkia ,apa calda apare dupa 30 de minute si aia calduta si caldura de doi lei si cer bani cat pt 3 centrale ..afara din sistem putori ordinare ce sunteti!

  • Au distrus tot cu acordul lui Nechita!E dramatic ce s-a intamplat cu cei dati afara deja,,e cumplit si pentru cei care inca lucreaza acolo in conditii inumane!Si nimeni nu face nimic!!A murit un om,anul trecut,,au murit multi de-a lungul timpului,,nu e usor sa faci serviciu acolo,,dar pe nimeni nu intereseaza asta,,Nichita si Dalkia si-au umplut sacii!!Au facut un contract cu primaria unde nu este nici macar o propozitie in privinta personalului,se ascund si folosesc tertipuri legislative,fiindca primarul le-a permis,,a urat pe cei de la CET intotdeauna,,nu mi-am luat nici acum banii din salariile compensatorii,sunt una din miile de persoane e care Nechita si Dalkia isi bate joc!Astept DNA!Apar cat de curand!Auzi cica au dat oameni afara ca sa aibe cu ce cumpara carbune!!!Doamne,,,trebuia doar sa nu mai plateasca o luna de zile ARMATA DE AVOCATI ,extrem de scumpi pe care o au!!

  • Puteti pleca cu totii, eu sa raman cu fratii mei super specialisti , cu toti oamenii mei de incredere cu care fac debransari masive si lucrari in particular in timpul serviciului cu masinile Dalkiei, ma doare undeva de voi toti, sunt MANA DREAPTA a lui Nechita, am fost prima care am semnat contractul cu Dalkia, sunt vazuta bine, Icatoiu e la mana mea, stie ea de ce, si eu

  • pai nu voi ati fost codosi restul de angajati care ati ramas nu spuneati ca va descurcati si cu mai putini va duceati la sefi si dadeati cu papagalul sifonarilor mai rau va trebue

Adauga un comentariu