Local

Normele metodologice dau batai de cap farmacistilor

Publicat: 09 ian. 2003
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:37329;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Pana la sosirea noilor norme metodologice, farmacistii calculeaza pe hartie valoarea retetelor compensate si a celor gratuite

Deoarece nici pana la aceasta data nu s-au primit normele metodologice privitoare la eliberarea retetelor gratuite si compensate, farmacistii se afla intr-un mare impas. In lipsa unei baze legale, farmacistii nu pot risca sa elibereze retete compensate si gratuite. Pentru descongestionarea acestei situatii, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate a recomandat functionarea dupa vechile norme, mai ales ca cele noi nu difera cu mult de normele utilizate pana acum.
„In lipsa normelor metodologice nu putem folosi calculatorul pentru eliberarea retetelor compensate si gratuite. In aceasta situatie, suntem nevoiti sa calculam orice reteta pe hartie, ceea ca inseamna ca se pierde mult mai mult timp. Probleme apar atunci cand pe reteta sunt trecute medicamente care se inscriu in diferite grade de compensare, fiindca trebuie sa luam fiecare medicament in parte si sa socotim valoarea”, a precizat Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor din Iasi.

Bolnavi nemultumiti

Bolnavii sunt nemultumiti de faptul ca nu toate farmaciile din oras le elibereaza retete si asteapta clarificarea situatiei in cel mai scurt timp. „Eu nu am putut sa imi iau medicamente gratuite, desi beneficiez de acestea fiind veteran de razboi. Daca mi-as cumpara medicamentele din banii mei ar insemna sa dau trei milioane de lei pe acestea si nu am de unde din pensia mea. Sufar de o afectiune a inimii, pastilele fiind singurele care imi mai usureaza boala”, s-a plans Valeriu Stan, de 79 de ani, din Iasi.
Catalina DARABANA
Adauga un comentariu