International

Noi violențe în Hong Kong: Au fost arestați mai mulți protestatari -VIDEO

Publicat: 13 oct. 2019

Poliția a folosit gaze lacrimogene și a reținut mai mulți protestatari care s-au strâns duminică în diferite zone din Hong Kong pentru a manifesta împotriva Guvernului regional, condus de Carrie Lam, informează agenția Dpa.

Protestatarii au criticat decizia recentă a autorităților locale de a interzice acoperirea feței, măsură ce ar permite Administrației Carrie Lam să identifice mai ușor protestatarii antiguvernamentali, informează mediafax.ro.

Manifestanții se tem că această decizie ar putea conduce la erodarea suplimentară a libertăților democratice în regiunea autonomă.

Poliția a reținut duminică mai mulți protestatari care au ignorat ordinele de a se dispersa. Unele rețineri au fost efectuate aparent arbitrar, în zone în care numărul protestatarilor era redus.

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene în încercarea de a dispersa manifestații neautorizate în cel puțin două districte, unde protestatari au construit baricade și au blocat traficul rutier folosind prăjini lungi din bambus.

Mai multe manifestații în zona unor centre comerciale s-au desfășurat inițial în mod pașnic, protestatarii scandând sloganuri ca: „Libertate Hong Kong”. Însă, la lăsarea serii, și-au făcut apariția activiști cu fețele acoperite și îmbrăcați în negru, care au început să vandalizeze magazine și stații de metrou.

Poliția din Hong Kong a reținut mai multe persoane, susținând că a folosit „minimul de forță”, în contextul în modul de acțiune al polițiștilor a fost ținta criticilor în ultimele luni fiind acuzați de folosirea excesivă a forței și a pierdut respectul și încrederea multor locuitori din oraș, relatează agenția Reuters.

Înregistrări difuzate de televiziuni arată clienții unui mall fugind sperați în momentul în care poliția a șarjat protestatarii aflați în incinta centrului comercial.

Protestatarii, mulți având fețele acoperite pentru a-și proteja identitatea, au fost deseori ajutați de clienți.

Autoritățile au anunțat că peste 2.300 au fost reținute de la începutul protestelor, în luna iunie, mulți dintre aceștia fiind inculpați pentru participarea la manifestații. Carrie Lam, șefa Guvernului din Hong Kong, a declarat că aproape 40% din cei reținuți în septembrie erau minori, inclusiv persoane sub vârsta de 15 ani.

Protestele în Hong Kong au izbucnit în iunie, ca reacţie la un controversat proiect de lege care prevedea facilitarea extrădărilor spre China continentală. Manifestanţii contestă politicile Guvernului pro-Beijing condus de Carrie Lam.
Adauga un comentariu