National

Noi taxe pentru televiziuni introduse de Guvern. Care sunt acestea

Publicat: 28 aug. 2016
1
In replica la criticile venite in ultima perioada din partea televiziunilor, Guvernul planifica in secret sa introduca taxe noi pentru audio-vizual! Banii incasati vor merge la Fondul Cinematografic. Noile taxe vor fi introduse prin ordonanta de urgenta. Guvernul intentioneaza sa majoreze de la 3 la 4% echivalentul contributiei din contravaloarea minutelor de publicitate contractate de posturile de televiziune publice si private, scrie profit.ro.
Prevederea se va aplica inclusiv televiziunilor cu circuit inchis. Proiectul mentine insa contributia de 1% aplicata veniturilor lunare realizate de firmele de cablu. De asemenea, furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin telefonia mobila, vor fi obligati sa verse 1% din incasarile lunare la Fondul Cinematografic, prin care sunt subventionate filmele romanesti. Edward Pastia: O taxa in plus inseamna desfiintarea unor locuri de munca
Edward Pastia, director executiv al Realitatea TV, a afirmat legat de noua taxa pe care Guvernul intentioneaza sa o introduca pe televiziuni ca toata lumea ar trebui sa se gandeasca ca orice taxa in plus inseamna desfintarea de locuri de munca si renuntarea la unele investitii. De asemenea, acesta a precizat ca inainte de a taxa televiziunile si ar redirectiona banii catre cinematografie statul roman trebuie sa lamureasca modul in care se acord banii publici catre cinematografe. „Ne aducem aminte de un scandal privind alocarea acestor fonduri. Bun, iau niste bani de la privat si in dau la cinematografe, dar trebuie cunoscut si modul in care se finanteaza cinematografia romaneasca. Trebuie sa se lamureasca aceasta problema”, a spus Edward Pastia.
„In Romania s-au obisnuit ca atunci cand apare o problema sa se mai puna o taxa. Intre politica si tehnocratie se pare ca nu mai exista nicio diferenta”, a precizat directorul executiv al Realitatea TV, adaugand ca nu existe analize privind aceasta taxa, nu exista nici justificari.
„Lumea s-a obisnuit sa ia informatia gratis. Guvernati dragi ar trebui sa stiti ca pentru calitatea se plateste. Ce ar fi daca si CFR ar da bilete gratis. Nu poti intretinerea calitatea mass media asa. Nu am cerut bani, am cerut doar un cadrul fiscal normal, care sa sustina dezvoltarea mass-media. Fara mass-media, ar fi un dezastru absolut in societatea romaneasc. Nu exista nicio justificare pentru asa ceva. Nu exista nici macar bunul simt pentru a se consulta cu cei afectati”, a declarat Edward Pastia.
Valentin Jucan: Vad ca atat Guvernul Romaniei, cat si parlamentarii romani, nu inteleg ca un stat de drept nu are cum sa existe fara o presa libera Valentin Jucan, membru CNA, a afirmat la Realitatea TV ca amatorismul cu care mediul audiovizual este abordat nu ma mira. „Va spun din start ca sustin imbunatatirea mediului cinematografiei, sustin ca cinematografia sa se dezvolte, dar nu cum astfel de masuri. Inainte de a cere bani in plus, fie de la public, fie de la televiziuni, cinematografia ar trebui sa se intrebe cum anume ne recastigam increderea, cum anume invatam cultura pentru filmul si cinematografia romaneasca”, a spus acesta.
„Pe de alta parte, observ ca nu exista niciun proiect in dezbatere care sa arate starea in care se afla presa. Vad ca atat Guvernul Romaniei, cat si parlamentarii romani, nu inteleg ca un stat de drept nu are cum sa existe fara o presa libera”, a explicat Valentin Jucan.Comentarii
Adauga un comentariu