Eveniment-Social

Noi rectori in universitatile iesene

Publicat: 07 nov. 2011
1

@ Batalia academica pentru sefia universitatilor de stat iesene a inceput @ In contextul unui scandal monstru de coruptie, Senatul de la Universitatea de Medicina si Farmacie a decis ca alegerile propriu-zise pentru noua conducere a institutiei sa aiba loc pe 16 decembrie @ Universitatea Tehnica este singura, pana acum, care a stabilit un mecanisn democratic si transparent de numire a noii conduceri

Unul dintre cele mai importante momente din viata celor cinci universitati de stat iesene se va decide in perioada imediat urmatoare. Zguduita de un urias scandal de coruptie in care este implicat rectorul Vasile Astarastoae, Senatul de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa a decis ca alegerile propriu-zise pentru noua conducere a institutiei sa aiba loc pe 16 decembrie. Decizia este surprinzatoare in conditiile in care termenul limita al alegerilor expira abia in primavara anului viitor. In schimb, Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi este singura care, pana acum, a stabilit un mecanisn democratic si transparent de numire a noii conduceri. Astfel, pana pe 29 noiembrie, dupa consultarea tuturor organismelor si departamentelor decizionale ale institutiei, se va decide calendarul si metodologia de alegere a structurii de administrare.

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), Universitatea de Arte George Enescu (UAGE) si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad, totul planeaza in ceata. In consecinta, pana acum nu s-a luat nici o decizie clara cu privire la aceste aspecte. De precizat faptul ca noua Lege a Educatiei Nationale (LEN) stipuleaza foarte clar faptul ca metodologia alegerilor structurilor universitare trebuie stabilita la 45 de zile de la aprobarea Chartei Academice a organismelor de stat din invatamantul superior romanesc si nu mai tarziu de 15 martie 2012. Actualii rectori de la UMF, UAIC si UTI, respectiv Vasile Astarastoae, Vasile Isan si Ion Giurma, au confirmat ca vor candida pentru un nou mandat. Viorel Munteanu, rectorul de la Arte, nu se va mai putea inscrie in cursa pentru un nou mandat, pentru ca a depasit varsta legala, respectiv 65 ani, conform LEN. Nici la USAMV apele nu sunt mai limpezi, pentru sefia institutiei nedepunandu-si candidatura nimeni pana acum.
Comentarii
  • Pai unde sa fie? Cauta-i prin boscheti, pe la susanele, conexiuni, etc
    La Cuza, Carja care a inceput incalzirea de acum patru ani este intr-o campanie secreta cu dialoguri subterane, promisiuni, intimidari etc. Cristea se pare ca a renuntat. Catalin Tanase nu pare a avea aceasta intentie acum. La incalzire a iesit si profesorul Luchian de la Fizica. Deci, nu-i chiar simplu. Isan este faultat si de(unii) FEAA si de (unii)chimisti deci nu e chiar sigur pe el. Ramane de vazut.

  • Dar la UPA, pe cand un nou rector?
    Sa puna punct la lupta Tompea Niculescu si sa readuca pacea in universitate. Chiar nu este nimeni curajos sa candideze?

Adauga un comentariu