International

Noi precizari despre lovitura de stat din Turcia: Ce zvon se infirma de la Istanbul

Publicat: 20 iul. 2016
1

„Este complet absurd” sa afirmi ca presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus in scena tentativa de lovitura de stat de vinerea trecuta pentru a-si consolida puterea, a declarat purtatorul sau de cuvant pentru presa, raspunzand zvonurilor care circula in acest sens.

„Daca asta nu a fost o lovitura de stat, atunci ce este o lovitura de stat?”, a intrebat Ibrahim Kalin, adaugand ca „este ca si cum am spune ca (atentatul din) 11 septembrie (2001) a fost orchestrat de Statele Unite si atentatele de la Paris (din ianuarie si noiembrie 2015) si de la Nisa (14 iulie) de guvernul francez”.

„Unii dintre generalii si comandantii care au fost arestati stiau ca vor fi inlaturati la urmatorul consiliu militar. Ei stiau ca se afla pe lista”, a continuat purtatorul de cuvant al lui Erdogan. „Intr-un anumit fel, ei au vazut (puciul) ca fiind ultima posibilitate de a impiedica acest lucru”, a mai spus oficialul turc.

Intrebat despre cererea de extradare a predicatorului Fetullah Gulen in curs de pregatire de catre Ministerul de Justitie turc, Ibrahim Kalin a declarat ca daca SUA, unde Gulen se afla in exil, „insista sa il mentina (pe teritoriul sau), multi vor crede ca este protejat de Washington”.

„Ne-am dori ca Statele Unite sa actioneze in legatura cu acest caz, ne-am dori sa vedem o cooperare din partea SUA cu privire la aceasta problema”, a declarat Kalin la Istanbul.

Cu putin timp inainte, premierul turc Binali Yildirim a declarat ca Turcia a „trimis patru dosare in Statele Unite pentru a (solicita) extradarea liderului terorist” (Fethullah Gulen), acuzat de guvernul turc ca se afla in spatele tentativei de lovitura de stat.
Adauga un comentariu