National

Noi dezvaluiri facute de Tolontan in cazul creditului luat de Udrea de la BRD

Publicat: 24 mai 2015
1

Catalin Tolontan, unul dintre jurnalistii care a avut curajul sa vorbeasca pentru prima data de ilegalitatile din Gala Bute si care a  investigat cel mai mult dosarul acesta, face dezvaluiri noi despre creditul luat de Elena Udrea de la BRD. Tolontan spune ca banca si-a incasat dobanzile in Gala Bute din banii publici fraudati prin clientii politici ai Elenei Udrea.

”Pe 28 si 29 decembrie 2011, prin ordinele de plata 5071 si 5072, Termogaz plateste 3.000.000 de lei catre Europlus Computers, compania lui Rudel Obreja. In aceeasi zi de joi, 29 decembrie 2011, Rudel Obreja achita catre BRD dobinzile pentru creditul de 10.000.000 de lei. Restul il pune in depozite si, pe 8 februarie 2012, achita integral creditul la Societe Generale. Cadoul facut de Termogaz provenea din banii platiti de ministerul Elenei Udrea. Termogaz insusi a fost definitia clientului politic.

Cind am scris asta in urma cu un an, Elena Udrea a amenintat ca se gindeste sa ne dea in judecata.
Pe 25 aprilie 2014, Gazeta publica istoria succinta a Termogaz: ”In 2005, Termogaz avea afaceri de 6 milioane de lei. Atinge 55 de milioane de lei in 2008. De aproape 10 ori mai mult in trei ani! Pentru ea, criza aproape ca n-a existat. Intre atitea intreprinderi suferinde, Termogaz realizeaza o performanta stralucitoare, mai ales avind in vedere ca e in afacerile de constructii, retele electrice, pirtii de schi, in care, teoretic, statul si-a redus investitiile. Cele mai multe si mai grase sint contractele cu ministerul Elenei Udrea”.

Tolontan nu se opreste cu dezvaluirile si continuarea din ziar suna astfel: ”Udrea i-a platit 8 milioane de lei lui Obreja in ultima saptamina a ministeriatului sau, pe 1 februarie 2012. Ce n-a pus ea a pus Termogaz: 2 milioane de lei pe un contract cu un obiect inca necunoscut. Termogaz a platit din obligatie aceasta suma pentru ca Obreja sa-si achite creditul – spune o sursa a ziarului”.

Singura eroare a acelor rinduri a fost suma. Intr-adevar 2 milioane a folosit Obreja de la Termogaz pentru credit, dar Gardean ii platise mai mult cu 1 milion. In rest, sursele au fost inestimabile, iar obiectul contractului a fost dezvaluit de DNA in 2015. Articolul care marca triada Udrea – Gala Bute – Termogaz l-a enervat pe ministru. Mai ales ca o sursa a ziarului, citata in articol, sustinea ca «SRI a trimis de-a lungul anilor zeci de informari despre Termogaz si celelalte firme apropiate lor, dar nimeni nu le-a luat in seama».

Avea sa treaca un an si ceva pina cind fostul presedinte Traian Basescu a facut public in mai 2015 ca a primit informari de la servicii privitoare la relatiile dintre Termogaz si unii dintre oamenii din MDRT si ca i le-a inaintat Elenei Udrea.

Pe vremea aceea insa, Elena Udrea a spus ca ”anchetele gsp sint parte a unei campanii pe care o duc de ani de zile impotriva mea” si ca ”domnul Tolontan sa se astepte inclusiv sa-l dau in judecata”. Dupa plecarea Elenei Udrea din guvern, afacerile Termogaz au decazut chiar mai repede decit au sporit si compania a intrat in insolventa.

Sa revenim la BRD, cea fara de care Gala nu s-ar fi putut derula.

”Doamna a sunat la marele sef din turnul BRD si marele sef din turn l-a sunat la rindu-i pe marele sef din Sucursala Academiei”, spunea in 2013 o alta sursa a ziarului. Marele Sef din turn era Sorin Popa, director general adjunct al bancii, prezent in sistem inca din momentul vinzarii catre francezi, amic nu doar cu Elena Udrea, ci si cu Bebe Ionescu, seful FPS in momentul privatizarii BRD, dupa cum striga Victor Ciutacu de citeva zile la TV fara sa-l bage nimeni in seama.

Intrebarea corecta pe care si-o pun oamenii este: de ce BRD a riscat atit de mult in Gala Bute numai ca sa-i faca un serviciu Elenei Udrea?

De ce si-a pus reputatia in joc si, mai ales, de ce a dat credite aprioric perdante de zeci de milioane de euro catre elita politica?! Pe astea nu le-a mai luat niciodata inapoi, macar, din punctul ei de vedere, in Gala Bute banca si-a facut treaba, a primit banii, murdari, printr-o filiera care a ajuns obiect de proces penal, dar i-a primit!

Inclusiv dobinzile le-a incasat, dupa cum arata DNA, din banii pe care Termogaz ii luase de la primaria din Lupeni. O megacorporatie bancara isi marcheaza profitul din banii unei comunitati umane falite! E si acesta un rezumat al Galei Bute.

Dar, in celelalte cazuri, inclusiv in cel al creditului personal de 3 milioane de euro catre Elena Udrea, de ce a acceptat banca o pierdere? Pentru ca, pe alte parti, BRD a cistigat insutit.

BRD a devenit seiful de unde multe sute de mii din putin peste milionul de angajati la stat isi primesc salariul. Banca prin care se deruleaza platile multor ministere. Inclusiv platile unor mari fonduri europene. Ca si Gala Bute asta s-a dorit, o operatiune pe bani europeni.

Creditele-mita si-au atins probabil scopul.

Acum, BRD sustine, prin vocea sefului Philippe Charles Lhotte, ca toata operatiunea a fost creatia unor directori alogeni. Probabil ca, intr-adevar, cum se intimpla de fiecare data cind se da verde la furat, lucrurile au scapat de sub control si directorii si-au facut si propriul interes. Dar cine a initiat si protejat actiunea de cumparare a bunavointei politicienilor, evidentiata de cercetarea DIICOT?”, scrie Tolontan pe blogul sau personal.
Adauga un comentariu