Local

Nimeni nu se astepta la aceasta veste. Secretul unui afacerist controversat din Iasi a uimit pe toata lumea

Publicat: 09 dec. 2014
1

@ Era cunoscut pentru afacerile din mai multe judete ale tarii si pentru faptele ilegale @ Totul s-a schimbat cand a aflat ca are o boala grava @ Desi a incercat sa-si salveze viata, nu s-a mai putut face nimic pentru el @ In prezent, nu au mai ramas prea multe din afacerea pe care o avea in Iasi de ceva timp

Si-a incercat norocul la Iasi si a preluat un business care era la un pas de faliment. Desi a incercat sa repuna pe picioare afacerea, nu a reusit. Odata cu problemele in afaceri, au aparut si cele de sanatate pentru afaceristul originar din Galati. Acesta s-a imbolnavit si, dupa o perioada lunga de suferinte, a decedat luni in Iordania. Cunoscutii si cei care au discutat macar o data cu Catalin Chelu, patronul de la Vinia, sustin ca era o persoana placuta, dar care a murit mult prea devreme. Din cea mai cunoscuta societate producatoare de vinuri din Iasi a mai ramas doar o cladire care se ruineaza pe zi ce trece.

Suferea de o boala de inima

Catalin Chelu a decedat luni dimineata din cauza unui stop cardio-respirator. Acesta ar fi suferit mult in ultimii ani, mai ales dupa ce aflase ca a fost condamnat la 6 ani de inchisoare pentru ca a incercat sa-l mituiasca pe secretarul de stat Dan Fatuloiu cu 50.000 de euro. Tocmai din acest motiv s-a refugiat in Iordania unde si-a gasit sfarsitul. Afaceristul suferea de o boala de inima foarte grava si era inscris pe o lista de asteptare pentru un transplant cardiac. Insa organismul lui a cedat si in cele din urma a murit intr-un spital din Iordania. Cunoscutii sustin ca era un om cumsecade. „Stiu foarte putine despre el. Nu am convietuit decat doua luni de zile cu el, dar mi se parea un om cumsecade. A murit repede, mai ales ca era tanar, avea doar 47 de ani. Am aflat si eu azi (ieri – n.r) dimineata ca a murit. Dumnezeu sa il odihneasca!”, a spus Vasile Babusanu, fostul director al Vinia SA.

Afacere falimentara

Catalin Chelu a preluat afacerea in urma cu 3 ani, respectiv pachetul de actiuni de la Vasile Babusanu, principalul actionar la Vinia SA (49.79 la suta). Ulterior, Chelu a ajuns sa detina 53,11 la suta din actiuni, avand controlul total al societatii. Acum, printre actionarii de la Vinia se mai afla si SIF Moldova Bacau (0,16 la suta), CEE Investments Limited-Malta (33,91 la suta), dar si alti actionari (12,81 la suta). In ultimii ani, scandalul din jurul Vinia a luat amploare, personajul principal fiind chiar patronul firmei. In octombrie 2012, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, astfel societatea a intrat in insolventa, totalul datoriilor recunoscute de administratorul judiciar cifrandu-se la 28 de milioane de lei. Din cauza datoriilor enorme la bugetul de stat, „Vinia” a ramas si fara autorizatia de antrepozit fiscal, situatie care nu ii mai permitea procesarea si imbutelierea stocurilor si, mai nou, fara actionarul principal. De atunci firma a ajuns treptat la faliment, iar acum este la un pas de lichidare. Reporterii BUNA ZIUA IASI l-au gasit la sediul firmei doar pe un paznic. „Am aflat si eu ca a murit domnul Chelu. De dimineata au venit contabila Lepadatu si inginerul Cadar, au luat niste acte si au plecat. Firma e vai de capul ei. Cred ca o sa dispara. Noi stam aici de un an fara nicio utilitate, fara lumina, apa sau caldura”, a spus paznicul firmei.

Citeste si: Vinia SA Iasi a intrat in insolventa
Comentarii
  • Am actiuni in valoare de 12.000 lei la Vinia SA…si ma uit ca prostul la ele! Ce mai pot face acum cu ele?…Taranoiul asta de babusanu care si-a lasat opincile la bariera si inca mai are tarana sub unghii traieste acum ca un nabab din banii furati de la salariati…

Adauga un comentariu