@ Dezastru la un centru medical din Iasi @ In lipsa unui tratament adecvat, bolnavii ajung sa faca crize, sa se automutileze, sa agreseze personalul sau sa distruga bunurile @ In timpul crizei, nu are cine sa le administreze medicatia
De cativa ani, niciun medic nu doreste sa ocupe postul scos frecvent la concurs intr-un centru medical din Iasi. Majoritatea bolnavilor sufera cu afectiuni psihice cronice, inclusiv cu tulburari grave de comportament, primesc un tratament prescris cu ani in urma, fara a fi evaluati periodic de un medic psihiatru. Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica din Hirlau nu are medic psihiatru de ani de zile si la concursurile organizate nu s-a inscris nimeni. Atunci cand bolnavii fac o criza, personalul din centru nu are cum sa intervina si se ajunge la violenta. Bolnavii se automutileaza, provoaca distrugeri in camere sau agreseaza personalul. Astfel de incidente au loc frecvent si reprezentantii angajatilor au solicitat sprijin pentru angajarea de urgenta a unui medic psihiatru.
„In ultima perioada, s-a organizat concurs de cinci ori si nu s-a inscris niciun medic. Astazi (ieri- n.r.) am avut o discutie si la Comisia de dialog social din prefectura si am cerut sa se gaseasca solutii pentru a aduce un medic psihiatru. Va fi o discutie si cu managerul de la Institutul de psihiatrie Socola din Iasi, pentru a gasi o modalitate de a oferi servicii medicale bolnavilor din centru. Cei 240 de bolnavi primesc tratament pentru boala cronica. In timpul unei crize, ma refer la persoanele care sufera de o boala psihica, nu exista un medic care sa le administreze un medicament si atunci se ajunge la automutilare, agresiune asupra personalului, distrugeri. Astfel de situatii au loc aproape zilnic”, a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi.
Salarii de mizerie: psihologul cu 22 ani vechime are o leafa de 1.700 lei
O alta problema grava care persista de ani de zile in Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica Harlau este lipsa acuta de personal. Pentru cei 240 de pacienti lucreaza 42 de angajati, distribuiti in trei ture. Personalul foarte putin nu poate face fata numarului mare de persoane cu afectiuni psihice cronice. Angajarea de personal este o problema urgenta. ,,In Centrul de la Hirlau sunt 180 de angajati, dar numai 42 sunt permanent prezenti la cei 240 de beneficiari. Enorm de putin, avand in vedere problemele medicale pe care le au persoanele internate. Exista o Hotarare de Guvern din luna octombrie 2015 in care este precizat ca, pentru un astfel de centru, la un beneficiar trebuie sa fie cate un angajat pentru toate cele trei turele. Speram ca problema lipsei de personal sa fie rezolvata in cel mai scurt timp. Intr-adevar, salariile sunt foarte mici. Colega mea, psiholog cu 22 de ani vechime, in centrul de la Hirlau, are un salariu de 1700 lei. Probabil un angajat nou va primi salariul minim pe economie”, a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sanitas Iasi.
Dati-le cutite si invitati politicienii.
Bine ca ati pus doar politic toate conducerile spitalelor si primari cu 4 clase acu va plangeti de cat de rau este su-ge-ti matu
O curiozitate,spitalul are 180 angajați dar numai 42 lucrează în ture(restul de 138 ce fac?Vorbim cumva de personalul tesa??? Toți din sănătate se plâng de lipsa personalului dar angajările se fac prin pile,relatii,cunostinte etc iar personalul tesa e de 3 ori mai mare decât nr celor care lucrează efectiv cu săracii bolnavi)