Local

Nici DNA n-a putut sa-i opreasca definitiv. Firma unor smecheri a facut ravagii in bugetul unei comune

Publicat: 23 mart. 2015
1

@ Cu mare greutate s-au recuperat o buna parte din banii publici @ Procurorii anticoruptie au demontat una din afacerile ilegale in care este implicata aceasta firma

Scandalul in care este implicata aceasta firma este celebru la nivel national. Patronii acestei firme si un cantaret celebru, respectiv Mircea Rusu, au fost implicati in fraudarea unui proiect european care trebuia implementat in comuna Band, localitatea natala a artistului, care intre timp a si devenit primar. Firma implicata se numeste Expert Instal si este patronata de un cunoscut inginer din Iasi pe nume Valeriu Berezovschi.

Dupa ce a fost trimisa in judecata de procurorii DNA Targu Mures, s-a constatat ca aceasta firma a creat unele probleme similare si intr-o comuna din judetul Iasi. Problemele aparute in comuna Belcesti din judetul Iasi sunt similare cu cele constatate de procurorii anticoruptie in judetul Mures fiind vorba, de asemenea, de un proiect de aductiune de apa. In anul 2009, firma Expert Instal a incheiat cu Primaria Belcesti un contract in valoare de 24 milioane lei pentu realizarea retelei de aductiune de apa in satele Liteni si Ulmi. Societatea comerciala a incasat in avans o buna parte din bani, adica circa 1,2 milioane lei, dar nu a realizat decat o mica parte din lucrare. Afacerea s-a derulat cand comuna Belcesti era condusa de fostul primar Constantin Petras. In urma unui control efectuat de Camera de Conturi in cursul anului trecut, au iesit la lumina toate neregulile savarsite in implementarea acestui proiect. De altfel, noul primar al comunei Constantin Ciobanita a facut tot posibilul sa recupereze intreg prejudiciul adus comunei.

Citeste si: O ieseanca l-a vrajit pe cel mai popular cantaret roman. Idila s-ar putea sfarsi la puscarie

„Cand am constatat ce s-a intamplat, am contactat firma sa continue lucrarile pentru banii incasati in avans. Firma incasase vreo 1,2 milioane vechi, dar realizase numai lucrari in valoare de 800.000 lei. Pana cand au intrat in insolventa au lucrat in contul banilor incasati in avans. Acum, dupa ce au mai realizat o parte din lucrari, mai avem de recuperat circa 100.000 lei. Proiectul il vom finaliza cu alta companie”, a spus primarul Constantin Ciobanita. Nu este exclus ca firma Expert Instal sa se aleaga si de aceasta data cu o plangere penala. De altfel Camera de Conturi a recomandat formularea unei astfel de sesizari. Reamintim ca la sfarsitul anului trecut procurorii DNA din Targu Mures a trimis-o in judecata pe ieseanca Nicoleta Pascal, administrator al SC Expert Instal SRL din Iasi, si pe Mircea Rusu acuzandu-i de abuz in serviciu, fals si uz de fals etc. Potrivit rechizitoriului procurorilor, cei doi sunt principalii vinovati pentru modul ilegal in care au fost cheltuiti banii alocati de Guvern pentru infiintarea retelei de apa si canalizare in comuna Band. Frauda a fost descoperita tot de Camera de Conturi, de inspectorii din Mures. Procurorii au constatat ca firma Expert Instal SRL a incasat ilegal sume de bani fara sa efectueze lucrarile. Din prejudiciul total de 2.258.858 lei, suma de 1.799.803 lei reprezinta echipamente si utilaje nelivrate, 416.699 lucrari neexecutate, 92.453 amenajari interioare neefectuate etc.

Acuzatiile se indreapta si impotriva viceprimarului comunei Band, Bartha Domokos, si a lui Valeriu Berezovchi (director general al SC Expert Instal SRL) care au fost complici la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, precum si de fals si uz de fals. Directia Nationala Anticoruptie a transmis ca a luat masura instituirii sechestrului asigurator pe averile celor 4 persoane trimise in judecata. In acest dosar au mai fost cercetate si alte firme iesene si anume Ami’s Business Construct SRL, Clean Total SRL si CITCO SRL. Reprezentantii acestor firme au fost scosi insa de sub urmarire penala.




Adauga un comentariu