Local

Nichita, la Cluj se poate fara comisioane!

Publicat: 24 dec. 2010
1

Municipalitatea iesana, condusa de primarul Gheorghe Nichita, a imprumutat acum trei ani suma de 200 milioane lei de la banca Dexia Kommunalkredit Bank. Insa, pentru ca acest lucru sa fie posibil, Nichita a angajat o firma de consultanta care sa gaseasca cel mai avantajos imprumut. Bineinteles ca firma a fost platita gras, din banii publici.

Mai precis, firma de consultanta VMB Partners a primit suma de 1,3 milioane lei. Culmea este ca Nichita a vrut in acest an sa faca alt imprumut negociind cu aceeasi firma de avocatura. Spre deosebire de Iasi, la Cluj lucrurile au functionat cu totul diferit, edilii de acolo avand grija sa nu iroseasca banii publici. Recent, primaria din Cluj a contractat un imprumut de 300 milioane lei de la CEC Bank. Si asta in urma unor negocieri. Asadar, la Cluj nu a mai fost nevoie de interventia unei firme. Reprezentantii primariei sustin ca acum trei ani conditiile de contractare a unui imprumut erau total diferite fata de situatia actuala. „Poate peste un an Sibiul o sa aiba un contract mai bun decat cel incheiat cu CEC. Piata bancara nu este atat de stabila. Nu putem compara situatia de acum trei ani cu cea de acuma. Bancile si-au reorientat pozitia”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al primariei.

„La Iasi se face totul prost si scump”

Reprezentantii PD-L sustin ca nu este singurul caz in care fonduri de la bugetul local sunt rispite. Acestia au oferit exemplul studiilor de fezabilitate realizate cu nemiluita de municipalitate. „Asta dovedeste inca o data ca se cheltuieste in interesul altcuiva, si nu al orasului. Am semnalat acest lucru mai demult. De ar fi vorba numai de firma de consultanta pentru imprumut. Dar s-au cheltuit sume consistente pe un studiu de fezabilitate pentru gradina zoologica. Si lista poate continua. La Iasi se face totul prost si scump”, a precizat viceprimarul PD-L Gabriel Grigore.

Bani din Dexia risipiti

Trecand peste indatorarea orasului pe cateva decenii, strigator la cer este ca banii din imprumutul facut de Nichita au fost folositi pentru realizarea unor lucrari de investitii care s-au dovedit de proasta calitate. Evident este programul Marea Asfaltare, care a inghitit mai bine de jumatate din valoarea totala a imprumutului. Asadar, strazi care au fost reabilitate complet au cedat in scurt timp. De multe ori edilii au dat vina pe constructorii care nu ar fi respectat reteta de asflat. Insa lucrarile trebuiau monitorizate chiar de reprezentantii primariei. In schimb, la Cluj investitiile propuse de municipalitate acopera o paleta mai larga. Principalele investitii anuntate de Primaria Cluj-Napoca sunt construirea salii multifunctionale de sport, realizarea Centrului Transilvania, care va gazdui Filarmonica, reabilitarea liniei de tramvai si a parcului central, modernizarea de strazi si reabilitatea termica a unor cladiri, reabilitarea de scoli si gradinite, construirea de parkinguri auto.
Comentarii
  • Bravo BZI!! Tineti-o tot asa, scoateti la iveala toate furturile nesimtitilor! Poate asa se mai simt si ei, daca fura macar sa se chinuie oleaca sa ascunda mai bine. Nici furt la drumul mare fara teama de consecinte nu se poate. Astept la mai multe stiri de astea si in anul urmator.

  • Nechita a fost, este si va ramine catastrofa Iasului. Vom plati de pe urma acestuia si acolitilor lui 20 de ani de acum in colo datorii de peste 350 miliaone de euro. Ce ne-a facut acest individ de nici nu va vine sa credeti. Veti vedea cind adevarurile vor iesi la lumina. Nu-i departe acea zi cind va fi inlocuit nechita. De ce credeti ca nu sunt lasati jurnalistii de la BZI sa intre in primarie, pentru ca acestia au fost verticali si au spus adevarul despre Nechita. Nu ca cei de la ziarul de iasi, ziar care se consider lider local ceea ce nu este adevarat, care il pupa-n fund pe nechita aducindu-i elogii. Spuneti adevarul doamnelor si domnilor jurnalisti de la BZI pentru ieseni, pentru ca avem nevoie de adevar si nu de minciunile celorlalate ziare locale.

  • bravo bzi, sa aveti grija si in campanie sa scoateti la lumina ceea ce face nichita cu acest oras, cum pune in fruntea subunitatilor pe care le conduce numai oameni care vor sa se imbogateasca pe bani publici cum ar fi la eco piata unde se taxeaza la vrajeala, la dspm , politia comunitra unde sefii isi cara copii la scoala cu masinile neinscriptionate ale comunitarilor, la si din piete marfa gen mere la sectia 6, se fac cursuri de formare profesionala dar cica nu mai sunt bune…ca au luat bani si sefii comunitarilor pt ca au predat neavand calitatea necesara, etc. Nu va lasati intimidati ca nu va lasa sa intrati in primarie pt ca comunitarii pazesc la usa acestui nepriceput in administratie, de fapt cica si acum dupa ce a dat afara mai bine de 60% din comunitari pe la vila lui tot se plimba vreo 4 sau 6 in civil pt al pazi numai pe el. Cetatenii de rand din cartiere care se bat pt un loc de parcare nu au nevoie de siguranta din partea comunitarilor dar ei vin repede si amendeaza atunci cand parchezi neregulamentar si asta datorita slugii lui nichita zis ciordila. Nichita apare la televizor si nu este multumit cand oamenii spun ce nevoi au, de cand nu a mai tinut o audienta? cand se apropie alegerile isi va face timp dar va fi prea tarziu.

  • Vrajeli de doi lei nascocite de rapenii de la Bzi!!Pina acum citeva luni il pupati in fund pe Nichita iar acum il atacati din toate partile.!!!De ce?Nu va dat ce vreti voi??Terenuri,contracte si altele??Bine va face ca nu va mai primeste in primarie!

Adauga un comentariu