Magazin

Nevroza: o boala declansata de suprasolicitare

Publicat: 30 oct. 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:74179;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• Tot mai multe persoane sunt diagnosticate in ultima vreme cu nevroza, o afectiune psihica cronica declansata de mediul de viata suprasolicitant, cum ar fi efortul intelectual sau traumele psihice • Suferinta acestor pacienti este in sfera afectiva • De exemplu, nevroza astenica se manifesta prin dureri de cap, insomnie, oboseala, lipsa de energie si imposibilitatea de concentrare • Fara un tratament adecvat si o psihoterapie, bolnavul poate ajunge foarte usor la dementa

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate in ultima vreme cu nevroza, o afectiune psihica cronica declansata de factorii de mediul de viata suprasolicitant si de factori cum ar fi efortul intelectual sau traumele psihice. In cadrul acestei boli sunt cuprinse tulburarile anxioase si tulburarile obsesive, tulburari afective minore si reactii de adaptare. Persoana diagnosticata cu nevroza nu pierde contactul cu realitatea exterioara, oricat de severa este starea acesteia. „Astfel de persoane au o reala suferinta psihica, chiar daca starea clinica a lor este buna, fara a avea o alta boala. Suferinta acestor pacienti este in sfera afectiva. Aceste persoane lupta foarte mult pentru starea lor de sanatate, desi nu au nici o boala. De obicei, atunci cand o persoana sustine ca este bolnava, ca are o stare de rau, cu toate ca a beneficiat de toate investigatiile medicale si nu s-a depistat vreo boala a unui organ, atunci este vorba de o nevroza. Pentru ca tine foarte mult la sine, este exagerat de preocupata de starea de sanatate. Aici intervine starea de nevroza, cu tulburari de comportament, cu anxietate, o reala suferinta psihica. Astfel de cazuri sunt din ce in ce mai multe, in primul rand din cauza factorilor socio-umani. Aceasta suferinta o fac si bogatii, si saracii”, a declarat medicul Viorel Armasu, comandantul Spitalului Militar.

Se poate ajunge la dementa

Conform celor declarate de medicii de specialitate, nevroza este de trei tipuri: astenica, anxioasa si cardiaca. Nevroza astenica se manifesta prin dureri de cap, insomnie, oboseala, lipsa de energie si imposibilitatea de concentrare. In schimb, in cazul nevrozei anxioase, bolnavul acuza diferite tulburari cum ar fi fobiile, diferite frici, care ar putea fi urmarile unor traume psihice pe care le-a trait in trecut. La toate acestea se adauga o permanenta stare de neliniste, palpitatii, senzatia ca inima ii sta in loc, tremuraturi insotite de o racire brusca a mainilor si picioarelor, crampe abdominale. „Nevroza viscero-vegetativa, numita si nevroza cardiaca, se manifesta printr-un complex de tulburari cardiace cum ar fi palpitatii, dureri precordiale, respiratie superficiala, senzatie de oboseala, balonari abdominale, constipatie. Tratamentul bolnavilor este de durata, dar cu ajutorul psihoterapiei si in special al familiei, se ajunge la o stare de ameliorare a bolii. Nu putem spune vindecare totala, pentru ca odata ce organismul a suferit un traumatism, o interventie chirurgicala, o suferinta, nu mai este la fel ca inainte. Exista sechele dupa toate gesturile noastre. Boala se poate acutiza si se ajunge pana la dementa”, a declarat comandantul Spitalului Militar. Medicii recomanda ca bolnavii sa evite factorii care le intretin starea de disconfort, zgomotul, aerul viciat, temperatura neadecvata. Nu este indicat nici statul prea mult in fata televizorului, deoarece bolnavul preia anumite sugestii subliminale din programele transmise, frica, porniri agresive.
Comentarii
  • Am fost recent la un consult, dupa 12 ani de suferinta si tratamente fara folos, care erau indreptate catre un „set” de cheaguri intracerebrale inoperabile, tratamentul ducand efectiv la inrautatirea totala a sanatatii si integritatii intregului organism, si am fost diagnosticat printre altele cu neurastenie. Tratamentul actual reprezinta de fapt o compensare a lipsurilor de fosfor si proteine care au ajuns la un nivel aproape de limita inferioara, si in sfarsit mi se acorda o atentie deosebita nu asupra bolii de baza, cheagurile din creier, ci asupra mea ca persoana, fapt care reduce senzatia de „bolnav” si ma ajuta sa redevin activ, in ciuda durerilor „morfinice” pe care le indur in continuare periodic. Opinia mea, si nu numai, este ca daca s-ar acorda atentie ami mare pacientilor ca fiinte umane si nu ca exemplare bolnave sau reprezentanti ai unei boli, atunci tratamentele nu ar fi atat de costisitoare, atat de lungi, si cu mai putine reactii adverse. In fine, eu sper doar ca sa pot sa imi revin la un nivel suficient de activ, ca sa pot sa fac ceva si pentru alti oameni, si poate ca astfel voi avea si eu o contributie la imblanzirea unor afectiuni post-traumatice, asa cum alti oameni au si ei aceasta contributie luptand pentru insanatosirea lor si a celor din jurul lor.

  • si eu am neurastenie dupa ce am folosit calculatorul 5 ani aproape 19 are din 24 statem cu ochii pe monitor, o intrebare: se mai vindeca neurastenia?

Adauga un comentariu