Local

Nepasarea autoritatilor ingroapa cercetarea ieseana

Publicat: 28 sept. 2014
1

@ De ani buni, guvernul tergiverseaza situatia acestor unitati care erau odata mandria cercetarii romanesti @ In timp ce marii tepari dorm linistiti, aceste unitati sunt executate fara mila

Statiunea de cercetare-dezvoltare agricola Podu Iloaiei trece prin momente grele din cauza unor datorii vechi la bugetul de stat. Fiscul a inceput executarea silita si a scos la vanzare mai multe bunuri ale statiunii, punand in dificultate chiar desfasurarea activitatilor curente. Situatia nu este singulara, mai multe asemenea statiuni de cercetare fiind in dificultate din cauza lipsei de decizie a autoritatilor centrale care tot plimba dintr-un sertar in altul legile care ar putea debloca situatia. Practic, aceste statiuni sunt lasate la libera actiune a celor de la Fisc, fara a se putea aplica un plan de reorganizare.

Noi suntem o institutie cu autofinantare, dar care nu avem nicio putere de decizie. Toate parghiile sunt in mainile celor de la ministere. Noi am pierdut foarte mult din terenurile pe care le aveam in administrare in urma retrocedarilor si avem venituri foarte mici. De mai multi ani s-au adunat datorii catre bugetul consolidat in urma neplatii partiale a unor taxe si impozite. Situatia e veche si e cauzata de problemele in care se zbat cele mai multe statiuni de cercetare. Cei de la Guvern au promis in mai multe randuri ca vor reglementa situatia prin acte normative care sa faca ordine. Au fost date doua legi, respectiv 45/2009 si 72/2011, care ar fi trebuit sa ajute la reorganizarea statiunilor de cercetare, dar de fiecare data nu s-a facut nimic. Acum cei de la Finante au demarat actiunea de executare silita. I-am rugat sa ne lase masina, dar au vandut-o. Era singurul nostru mijloc de transport. Mai avem doar o Dacie Papuc veche si acum vor sa o vanda si pe asta„, declara reprezentantii Statiunii de Cercetare de la Podu Iloaiei. Conducerea statiunii sustine ca guvernantii ar fi promis rezolvarea situatiei pana la finalul anului, insa aceste promisiuni au mai fost facute si in alte ocazii fara rezultate.
Comentarii
  • Pentru ce va trebuie masina? Sunteti 2 oameni care veniti la Iasi si cheltuiti atata benzina. patru drumuri pe zi nu sunt cam multe? Ca sa bei ceaiul madam Ioan la serviciu ! Cred ca este singura statiune unde exista doar director cu secretara si sofer si un inginer mecanic ( Stefanescu) si vreo 6-7 paznici. Sa iti fie rusine ca mananci banii statului de zece ani de pomana. IOAN IONELA esti o trantorita!

Adauga un comentariu