Actualitate

Nenorocire pentru ieseni: vin cele mai mari facturi de la privatizarea sistemului de termoficare

Publicat: 17 feb. 2013
1

@ Anuntata ca o salvare venita pentru iesenii goliti la buzunare de CET SA, privatizarea sistemului de termoficare al orasului a adus o povara si mai grea pe umerii populatiei @ In aceasta luna, cetatenii trebuie sa plateasca pentru caldura primita in calorifere cele mai mari sume de la intrarea in scena a Dalkia Termo Iasi @ Chiar si in prag de faliment, CET SA a facturat sume mai mici de la ieseni decat noul operator de termoficare al Iasului pentru urmatorii 20 de ani

Privatizarea sistemului centralizat de termoficare al orasului a adus, odata cu compania franceza Dalkia, facturi mai mari pentru clientii ieseni. Populatia s-a trezit ca trebuie sa plateasca cele mai mari facturi pentru termoficare de cand Primaria Iasi a parafat contractul final pentru materializarea operatorului Dalkia Termo Iasi. Sumele pe care iesenii trebuie sa le plateasca pentru agentul termic consumat in luna ianuarie 2013 sunt mai mari chiar si decat in aceeasi luna a anului trecut, atunci cand falimentul Centralei Electrice de Termoficare era pe punctul de a se petrece. Conform datelor furnizate de Dalkia Termo Iasi, in prima luna a anului in curs, costurile de incalzire a unui apartament mai mic de 30 mp au fost in medie de 140 de lei. In acelasi timp, proprietarii unui apartament cu suprafata intre 31 si 50 mp au de platit in medie circa 230 lei, iar pentru incalzirea din luna ianuarie a apartamentelor mai mari de 51 mp, costurile se ridica la circa 280 de lei.

„Dalkia Termo Iasi a emis facturile aferente consumului lunii ianuarie 2013 catre clientii ce au conventii individuale de plata, adica 5.800 cu repartitoare de costuri si 4.280 fara repartitoare de costuri. Din calculele facute, media aritmetica a gigacaloriilor facturate in functie de suprafata apartamentului, rezulta un consum mediu de 0,52 gigacalorii pe apartament cu suprafata mai mica de 30 mp, 0,87 gigacalorii pe apartament cu suprafata intre 31 si 50 mp, si 1,06 gigacalorii pe apartament cu suprafata de peste 51 mp”, a precizat Ana Maria Icatoiu, manager marketing in cadrul Dalkia Romania.

Iesenii au platit mai putin anul trecut pentru incalzire

In ianuarie 2012, proprietarul unui apartament mai mic de 30 mp a platit circa 125 de lei pentru incalzire, pentru un apartament cu suprafata intre 31 si 50 mp s-au platit in medie 215 lei, iar pentru apartamentele mai mari, sumele ajungeau undeva la 265 de lei, echivalentul unei gigacalorii consumate. Reprezentantii operatorului de termoficare sustin ca aceste diferente dintre facturile aferente lunilor ianuarie 2012 si 2013 se pot explica prin diferentele de temperaturi inregistrate in cele doua intervale de timp. In prima luna a anului trecut, operatorul de termoficare a distribuit agent termic in caloriferele iesenilor pentru o temperatura medie exterioara de minus 2,16 grade Celsius. Anul acesta, Dalkia Termo Iasi sustine ca s-a distribuit agentul termic la o temperatura medie, calculata de catre operator, de minus 3,57 de grade Celsius, asta cu toate ca Centrul Meteorologic regional Moldova a inregistrat o temperatura medie exterioara de minus 3,4 grade Celsius. „Numarul de grade-zile aferente lunii ianuarie 2013 este de 730,79. Numarul grade-zile aferente lunii ianuarie 2012, adica necesarul de incalzire a unei incaperi sau cladiri intr-o anumita perioada, este de 686,85, ceea ce inseamna o duritate climatica cu circa 7 la suta mai mare in ianuarie 2013 fata de ianuarie 2012”, a mai precizat oficialul Dalkia Termo Iasi.
Comentarii
 • s-a scumpit caldura pt ca cei de la cet dalkia sa le plateasca nenorocitilor care au fost dati afara ,care frecau menta pe la cet si acum vor bani ..prostii de ieseni trebuie sa suporte toate pierderile marilor companii -vezi apa vital eon etc ..

  • Magarule se vede ce neam prost poti sa fii, tipic romanului cocalar care loveste in semenii sai, care au muncit cinstit si nu au nici o vina de golaniile altora. Faci parte din organizatia agitatorilor de partid care doresti tensiuni sociale desteptule?

  • Dupa ce Primaria a ingropat CET-ul si i-a dat afara pe angajati, Dalkia face profit pe prostia iesenilor! Pana in prezent a incasat 7 (sapte)milioane euro…..
   Plata salarilor restante celor sapte sute (680)de fraieri dati afara pe parcursul a trei ani, se cifreaza la suma de un milion si jumatate (1,5)de euro …
   Unde este rationamentul economic si social ??????

  • Ne-am saturat de vorbele goale aruncate de politicieni, si de prosteli de plata partiala si in rate si alte vrajeli electorale de prostit lumea ca sa nu mai iasa lumea in strada. Pentru ca aveti cinci milioane de euro de la SC Shine SRL din Galati, vrem INTEGRAL banii pentru ajutoarele legale de concediere, Cele cinci milioane de euro, de la SC Shine SRL din Galati din vanzarea fierului vechi de la CET , fac la cursul euro de zi, peste doua zeci si doua de milioane de lei noi, din care plata INTEGRALA pentru ajutoarele legale de concediere pentru toti cei peste sase sute optzeci de amariti disponibilizati abuziv , este de patru spre zece milione lei noi, deci ramine o diferenta in plus de peste opt milioane lei noi.

 • Mai dobitocule anul trecut nu erau dati afara toti si venisera facturi mari.Oare de ce scriu toti idiotii aici.Dalkia a venit fara nici un leu la Iasi si a incasat din prima luna 3 milioane de euro de la Primarie.Mai dobi de ce nenorociti?Mai dementule in CET au fost super-meseriasi cu meserii unice care nu pot fi asimilate nicaieri ca nu sunt turbine peste tot.Bouleanule de unde stii tu ca frecau menta?Ai fost vreodata in CET?Mai c a c a t u l e politica CET-ului nu au facut-o nenorocitii cum le spui tu ci Ivana la ordinele lui Nichita.Acesta din urma a administrat CET-ul din 2009 incoace si la falimentat.In incheiere intreba pe ma-ta daca nu era bauta cand te-a proiectat ca daca era in regula nu iesea un prostovan ca tine care te dai destept aici dar de fapt esti un ratat

  • bracalone stai linistit dom’le, ce te aprinzi asa?? normal ca la c.e.t. erau si meseriasi dar si lenesi sefi..sigur, nu oriunde ai turbine si alte acareturi care reclama cunoasterea serioasa a meseriei..dar ca sa fii primar in iasi, e destul sa fi fost turnator la seku si subinginer corijent, ca niorchila din doro….!!!cum necum, iesenii au votat usl si u luat-o iar in barba cu lopata!!!

 • Ipocrizia,la loc de cinste la BZI.V-am invitat in CUG pe strada Hlincea si o sa vedeti consumuri de 2,5 gcal pe ap. cu3 camere, deci aproape 700 ron, si apoi sa scrieti adevarul curat.Dar pentru asta vina o poarta numai primarul Nechita, care
  dorind o spaga mare a ridicat pretul caldurii artificial,si a facut un cadou frumos DALKIEI.

  • aia-i manaria firmei de repartitoare.
   contesta factura la cine ti-a emis-o (asociatia sau firma de rep) si da-i in judecata.
   si scuipa-i si-ntre ochi

 • CET a fost o institutie de interes public dar cum noi suntem PROSTII PROSTILOR NU NE CUNOASTEM NICI DREPTURILE DI NICI OBLIGATIILE DE ASTA CRIMINALII,HOTII DE LA PRIMARIE IN FRUNTE CU CLE MAI MARE EXCROC AI IASULUI,NICHITA,CARE DE FAPT TOT DE PROSTIME A FOST ALES.IESIM IN STRADA NU STIU DE CE VA ESTE FRICA,DE NISTE HOTI,VA ESTE FRICA SA LE SPUNETI HOTI IN FATA.DACA NU VRETI SA VA PUNETI CENTRALE,DAR TOTI,SA NU NE MAI PUNA SA PLATIM TAVILE ACESTI MIJERABILI.ATUNCI S-AR DESFIINTA TERMO SERVICE,REPARTITOARELE SI CET, DAR ASA PLATITM PE ACESTI MAFIOTI IN FRUNTE CU NICHITA;SUNTEM UN ORAS DE PROSTI,TIMPITI TACETI SI PLATITI, USL VA IUBESTE

 • Dupa ce Primaria a ingropat CET-ul si i-a dat afara pe angajati, Dalkia face profit pe prostia iesenilor! Pana in prezent a incasat 7 (sapte)milioane euro…..
  Plata salarilor restante celor sapte sute (680)de fraieri dati afara pe parcursul a trei ani, se cifreaza la suma de un milion si jumatate (1,5)de euro …
  Unde este rationamentul economic si social ??????

 • multumitii lui neculai costica pentru facturi.el reglaza diagrama de functionare a punctelor termice cand afara e plus trei grade el seteaza la minus trei si uite asa banii curg la dalkia.dar el e motivat .incaseaza trei mii de euro pe luna.

 • Taceti si platiti dava-n pu,la mea de fraeri si daca nu va convine nu aveti decit sa v-a debransati si sa stati cu curu-n frig mincatorilor

  • Daca v-a mincat in fund sa votati – USL – psd – pnl – pc – punr – si pe NICHITA PSD primar , as ca platiti ca boii ce ati votat ca oile. Asa va trebuie, chiar mai rau, pina o sa va treziti cu cine sa votati si mai ales , pina o sa va treziti ca trebuie sa mergeti la vot, nu sa stati acasa ca boul pe coada, dupa care sa injurati ca platiti mult la intretinere, sau ca nu trebuia sa iasa USL la asa un scor de mare sau ca nu trebuia sa iasa NICHITA primar, un excroc ordinar care ne-a adus la Iasi doar – saracie – somaj şi foarte multa suferinţă si deznădejde. Si bulibasa de la Ciurea era mai cinstit si mai bun de primar. Prostia si fudulia ca nu v-ati dus la vot se plateste , NU v-a trece un an si intr-o zi o sa va plingeti singuri de mila si o sa blestemati ziua de noua dec.

  • O sa deschidem un centru de reeducare pentru insi ca tine sam, ati devenit problema de siguranta nationala! Inscrie-te din timp sunt locuri limitate.

 • Astia de la Dalkia si Primaria Iasi, o sa scoata iar de la arhiva discul zgariat cu hitul vuvuzelei Ana Icatoiu si umilul Sebastian Buraga.

 • Degeaba tot da d-ra Icatoiu valori medii de consum pe apartamente, ca ele nu spun nimic. O valoare medie spune ceva atunci cand rezulta din valori cat de cat apropiate. Valorile medii date de DALKIA sunt de fapt intre 0,2 gcal. la un apartament( cu centrala si nu plateste cat trebuie, cu robineti inchisi, cu sau fara centrala si fura) si 3,5 gcal. la alt apartament( proprietar cu consum cinstit la care se adauga furtaciunea vecinilor). In conditiile actuale, \”********\” nu se va termina niciodata.

 • Sunt coplesit de dragostea si iubirea alesilor locali, i-mi vine sa plang de fericire, ma simt protejat intr-un oras in care m-am nascut, caldura din casa ma alunga sa simt ultima miresma a teilor in drumul meu, cu factura Dalkia spre casierie.Sunt fericit, i-mi dau lacrimile de bucurie!

 • mai sefu tu ai dreptate,dar cand afara e cu minus nu se mai acopera consumul si atunci neculai cere setarea inspre plus ca nu mai iese megawatii si e belea.aia is bani direc in buzunarul dalkia garantat

 • Valoarea numarului grade-zile serveste la estimarea si analiza necesarului de caldura al cladirilor.
  Numarul de grade-zile reprezinta o caracteristica a corelatiei clima-microclima pentru constructii, functie de specificul lor si de zona climatica si geografica in care sunt amplasate
  Numarul grade zile se calculeaza conform STAS SR 4839/97
  Iasul fiind amplasat in zona a III a climatica (-18 grade) are 3510 numar grade zile.
  In Iasi fiind iarna din luna Octombrie pana in luna Aprilie.

  Doamna Icatoiu incearca sa arunce o fumigena pentru prostirea populatiei si foloseste termeni care sa arate cat de bine este pregatita, dar care in acest caz nu are nici o relevanta

  • Total fals, in contextul cand blocurile din Iasi sunt contorizate cu integratoare de energie termica, la calculul consumului de gigacalorii trebuie sa se tina seama de consumul blocului si de temperatura exterioara.
   Avand in vedere ca presa vehiculeaza valori de + 6,6 grade in luna Noiembrie, -3,7 grade in luna Decembrie si – 3,4 grade in luna Ianuarie, valoarea facturilor pe luna Ianuarie ar fi trebuit sa fie sensibil egale cu cele din luna Decembrie sau cu un procent intre 6 si 10 la suta mai mici.

   DEOARECE
   1 grad in minus sau in plus inseamna un consum intre 6 si 10 la suta consum mai mic sau mai mare.
   Daca luam in calcul minima inseamna cu 6 la suta factura mai umflata
   Daca luam in calcul maxima inseamna cu 10 la suta factura mai umflata

   La fel se intampla cand valorile de mai sus se iau cu minus

   • In concluzie doamna Icatoiu minte, iar facturile Iesenilor sunt umflate fara nici un suport real (legal) ci numai pentru profitul Dalkiei
    Ieseni nu mai stati pasivi solicitati autoritatilor sa se respecte legea in Iasi, mai cititi in presa si uitati-va la televizor ca vecinii nostri Bulgari au iesit in strada si au protestat pentru preturile mari la energie de aceea la ei sa ieftinit gazul si energia.
    La noi daca nu s-a intamplat nimic (stam pasivi) ne-au marit pretul la gaze si energie.
    Chiar atat de mamaligari am ajuns sa ne manance cainii din traista fara ca noi sa reactionam intr-un fel sau altul.
    Rusine Ieseni!

    Am impartit comentariul meu in trei parti deoarece trebuia sa ma limitez numai la 100 de cuvinte

 • Voi chiar nu pricepeti nimic scrieti romane de aiurea dalkia emite o factura pe care primariea o plateste si dupa aceea acea factura se umfla si ajunge la noi Trebuie sa intelegem odata ca nu avem nimic in comun cu dalkia totul este o inginerie financiara a primariei

 • Am o mare rugaminte:Nu va mai luati de d-l dir. N.C.Nu stiti cit de dragut este si de respectos, mai ales cind vine pe la Atelier chimic CETII si mai ales la schimbul II

 • cind o sa-si dea seama dalkia ca neculai le-a umplut ograda cu rahat si nu mai au pe unde sa calce o sa fie prea tarziu.o sa i vanda caldura numai lui nechita si lui chirica

 • acest Nichita trebuie eutanasiat,el taie el spanzura.El a stricat tot in Iasi,mai avem ceva? A lasat toti incompetentii in functii cheie si s-a ales praful. Si hotul de Ivana merita aceiasi soarta ca si la CET Vaslui a facut la fel,a distrus tot.huooo hotilor.

 • Super hotii in Iasi! Apa rece cred ca e mai scumpa ca peste tot, caldura scumpa, hotie mare cu tevile ce trec prin apartamente cu consum mai mare ca la calorifere, curent scump…E dezastru aici!

Adauga un comentariu