National

Neamtu isi recunoaste greselile. De ce Noua Republica a fost un esec

Publicat: 08 iun. 2016
1

Mihail Neamtu explica esecul Partidului Noua Republica.

Dan Tapalaga face cateva comparatii intre Noua Republica, M10 si USB. Cauza esecului Noua Republica, spune domnia sa, ar fi egocentrismul meu. Nu neg lipsa de abilitati practice ori scaderile de leadership dovedite la 33-36 ani de un intelectual umanist obisnuit sa poarte mereu condeiul de scriitor, nu banderola unui capitan de echipa. (Dan Tapalaga evoca tipul „extrem de ambitios, de lup singuratic”.) Totusi, daca mai intereseaza pe cineva, explicatia iesirii partidului Noua Republica din scena e, fundamental, alta.

In loc sa producem o chifla, noi am pregatit o lipie. (Electoratul a preferat gogoasa.) In loc sa construim temeinic intr-un singur oras, vreme de zece ani, noi ne-am risipit energiile cu zeci de caravane prin 40-50 de orase. In loc sa facem fundraising masiv si inteligent prin zona corporatista si antreprenoriala a Bucurestiului, noi ne-am bazat pe donatii minuscule din tara, plus sprijinul diasporei. In loc sa curtam stangisti ca Alina Mungiu sau Ioana Lupea, noi ne-am pozitionat in zona Dreptei clasic-liberale si conservatoare. In loc sa facem bezele progresistilor, noi am recitat din Eminescu.

In loc sa ne tinem departe de partidele-sistem (PDL & co), ne-am lipit de ARD contra unui USL aflat pe val. Referendumul din vara lui 2012 m-a asezat brusc pe scena langa Traian Basescu si alti sustinatori ai Constitutiei (intre care Monica Macovei sau Adriam Papahagi). Nimic n-a mai fost la fel, dupa acel moment. In loc sa fac vreun selfie cu Mihai Gadea, noi am pornit un razboi total cu Antena3… Erori tactice? Probabil. Regrete? Pe alocuri. Cel mai mult, insa, niste usturatoare lectii de viata”, a scris Mihail Neamtu, pe Facebook.
Adauga un comentariu