International

Naveta Discovery s-a conectat la Statia Spatiala Internationala

Publicat: 04 iun. 2008
1

• Naveta americana Discovery s-a conectat, lunea trecuta, la Statia Spatiala Internationala (ISS), avand la bord al doilea si cel mai important modul al laboratorului japonez Kibo

Naveta americana Discovery s-a conectat, lunea trecuta, la Statia Spatiala Internationala (ISS), avand la bord al doilea si cel mai important modul al laboratorului japonez Kibo si o pompa pentru repararea toaletelor defecte de pe avanpostul spatial, informeaza France Press. Conectarea la ISS a avut loc la o inaltime de aproximativ 338 de kilometri deasupra Pacificului, in jurul orei 18.00 GMT.

Doua ore mai tarziu, echipajul format din sapte astronauti, printre care japonezul Akihiko Hoshide si o femeie, Karen Nyberg, a intrat in statie, salutand pe cei trei astronauti aflati in misiune de lunga durata pe ISS, doi rusi si un american. Greg Chamitoff, care a venit cu Discovery, il va inlocui pe ISS pe Garrett Reisman, care a petrecut trei luni pe avanpostul spatial. Naveta spatiala americana Discovery a fost lansata, sambata, de la Centrul Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, Florida. In cursul misiunii Discovery pe ISS, prevazuta a dura 14 zile, sunt programate trei iesiri spatiale. Cei sapte astronauti de pe naveta vor instala pe ISS cel de-al doilea si cel mai important modul al laboratorului japonez Kibo. Primul modul a fost instalat de echipajul navetei Endeavour, in martie. Cu Kibo („speranta”, n.r.) Japonia devine membru cu drepturi depline al ISS alaturi de Statele Unite, Rusia si Europa. Continentul european a devenit membru al Statiei Spatiale in februarie, cand naveta spatiala Atlantis a livrat pe avanpostul spatial laboratorul Columbus. Japonia a rezervat aproximativ 2,8 miliarde de dolari acestui program. Modulul livrat de Discovery este un cilindru gros de marimea unui autobuz, cu o lungime de 11,2 metri, un diametru de 4,4 metri si o greutate de 15,9 tone. El este dotat cu propriul sistem de manipulare comandata de la distanta si cu un brat robotizat. Pe langa acest modul, astronautii de pe Discovery vor trebui sa inspecteze un mecanism de rotatie defect al uneia dintre antenele solare si sa inlocuiasca un rezervor de azot pentru sistemul de climatizare de pe Statia Spatiala. O pompa de schimb a fost prevazuta pentru repararea toaletelor de pe Statie, defectate saptamana trecuta.
Adauga un comentariu