International

NATO reduce supravegheaza spatiul aerian al tarilor baltice

Publicat: 04 aug. 2015
1
NATO va reduce de la 16 la opt numarul avioanelor sale care supravegheaza spatiul aerian al tarilor baltice cu o intensitate sporita dupa declansarea conflictului din estul Ucrainei, a declarat un purtator de cuvant al Aliantei.
‘Incepand de la 1 septembrie, vom avea opt avioane repartizate misiunii de supraveghere a spatiului aerian’, a declarat purtatorul de cuvant Jay Janzen.
‘Avem 16 in prezent, dar este mai mult decat e nevoie din punct de vedere militar’, a adaugat el.

Citeste si  Sondaj. Romanii sunt dispusi sa faca stagiul militar

Aliatii NATO au marit de patru ori, de la patru anul trecut la 16 in prezent, numarul avioanelor care patruleaza in spatiul aerian al Estoniei, Letoniei si Lituaniei, care nu poseda aparate aeriene de acest tip.
Ministrul lituanian al apararii, Juozas Olekas, a minimalizat impactul viitoarei reduceri pentru securitatea regionala. ‘Decizia are in vedere utilizarea rationala a resurselor’.
SUA au anuntat in luna iunie desfasurarea temporara de material militar greu, inclusiv tancuri, in tarile baltice, precum si in Bulgaria, Romania si Polonia.

Citeste si  Rusia mobilizeaza noi forte in Marea Neagra

Rusia denunta consolidarea NATO la frontiere ca pe o provocare de genul celor din Razboiul rece si in acelasi timp isi intareste propriul arsenal militar.
Republicile baltice, anexate de URSS in 1940, au redevenit independente in 1991 si s-au alaturat Uniunii Europene si NATO in 2004.Adauga un comentariu