Local

Nasterea Maicii Domnului

Publicat: 08 sept. 2007
1

• Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, praznuita astazi, 8 septembrie, reprezinta intr-un fel si nasterea lumii, deoarece la 1 septembrie s-a intrat in noul an liturgic • Eva, cea careia i se spune ca va nimici sarpele, va dainui in timp prin Eva cea noua, adica Maica Domnului • Maine este marcata pomenirea Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, parintii Maicii Domnului

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, praznuita astazi, 8 septembrie, reprezinta intr-un fel si nasterea lumii, deoarece la 1 septembrie s-a intrat si in noul an liturgic. Dumnezeu a creat prin Maica Domnului planul sau de mantuire a oamenilor, si aceasta chiar de la facerea lumii. Eva, cea careia i se spune ca va nimici sarpele, va dainui in timp prin Eva cea noua, adica Maica Domnului. Maica Domnului va duce la bun sfarsit planul lui Dumnezeu prin nasterea noului Adam, adica Iisus Hristos. Prin mantuirea lui Iisus care a frant capul sarpelui si a trecut peste moarte, s-au implinit cele din vechime. Se spune ca porumbita lui Noe, dupa marele potop a fost, intr-un fel, intruchiparea Maicii Domnului. La fel cum porumbelul i-a adus lui Noe minunata veste a opririi potopului, tot asa si Maica Domnului, porumbita aleasa de catre Dumnezeu, a coborat in lume vestea cea mare de mantuire a omenirii, prin nasterea lui Hristos. Chiar scara lui Iacob, o metaforica uniune intre ceruri si pamant, a fost asemanata cu Maica Domnului. Prin Nascatoarea de Dumnezeu, divinitatea vine pe pamant si tot prin ea, omenirea a gasit poarta spre mantuire. De aceea, Nasterea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sarbatori crestine, iar credinciosii o venereaza intr-un fel aparte. Maica Domnului a fost inchipuita si ca toiagul lui Aron din care izvorasc ramuri. Tot de Maica Domnului este legata reprezentarea sfesnicului cu sapte lumini, si aceasta deoarece a luminat lumea cu darurile Sfantului Duh. Maine, 9 septembrie, este marcata pomenirea Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, parintii Maicii Domnului. Acestia erau din Nazaret, de neam imparatesc, si erau cunoscuti ca mari tematori si ascultatori de Dumnezeu. Insa ei nu puteau avea copii si il implorau pe Dumnezeu sa le dea aceasta fericire. Prin Arhanghelul Gavriil, parintii Ioachim si Ana primesc vestea cea buna prin care le este adus la cunostinta ca vor avea o fiica. Ea va primi numele de Maria, ceea ce inseamna imparateasa, si va fi imparateasa luminilor, cea care il va naste pe Iisus.

Hramul Manastirii Hadambu

Inca de ieri au inceput la Manastirea Hadambu manifestarile religioase legate de hramul purtat de manastire, Nasterea Maicii Domnului. La aceasta manastire este o icoana a Maicii Domnului despre care oamenii cred ca are puteri miraculoase, vivicative. Astazi sunt asteptate cateva mii de pelerini. Manastirea Hadambu a fost adusa in forma actuala cu sprijinul deputatului PSD, Valer Dorneanu, care din 2002 a facut mai multe donatii acestui locas de cult. Manastirea Hadambu a fost aproape distrusa, in urma cu cativa ani, de un incendiu, iar prin donatiile lui Valer Dorneanu, manastirea a recapatat chipul de lacas de cult deosebit.
Adauga un comentariu