Sport

Nadia Comaneci va recita poezii la Olimpiada de la Londra

Publicat: 09 mart. 2012
1
Institutul Cultural Roman va derula 18 proiecte culturale pe durata Olimpiadei de la Londra. Vor fi momente lirice cu Nadia Comaneci, sculpturi in fan si ateliere de film cu regizorul Radu Muntean si actrita Anamaria Marinca, scrie rtv.net.
In momentul de fata Romania are 75 de sportivi calificati pentru Jocurile Olimpice de Vara si spera ca in lunile urmatoare cel putin 20 de sportivi sa mai obtina biletele pentru Londra. Daca procesul calificarilor este in plina desfasurare, iar la nivelul performantelor sportive asteptarile sunt de 8-10 medalii, Romania incearca sa atraga atentia in capitala Marii Britanii prin manifestari colaterale Olimpiadei.
Conform Institutului Cultural Roman, 18 proiecte culturale vor reprezenta Romania la Olimpiada Culturala de la Londra, un amplu program lansat de autoritatile britanice ca pandant cultural al JO 2012, menit sa certifice creativitatea artistica. Intr-unul dintre proiecte, „Poezie si sport”, este angrenata si Nadia Comaneci, care se va afla intr-o ipostaza inedita. Ea va recita trei poeme pe teme legate de corporalitate, confruntare si performanta, selectate de criticul literar Alexandru Cistelecan. In cadrul aceluiasi eveniment, campiona paralimpica Tanni Gray-Thompson, atletul Edwin Moses si canotorul Steve Williams vor citi si ei poeme pe aceleasi teme, insa in limba engleza. Cele patru celebritati vor fi acompaniate de un trio de jazz britanic.
Evenimentul are numeroase ingrediente de vizibilitate si popularitate, intrucat organizatia partenera, Poet in the City, reprezinta o importanta forta de promovare a culturii in Marea Britanie, iar locul de desfasurare, Kings Place, este unul dintre cele mai frecventate noi centre culturale londoneze. Alte programe sunt „Nature in the City”: sculpturi in fan de Erno Bartha, „Noul Val Romanesc” in cartierele olimpice – masterclass si ateliere de film sustinute de scenaristul Alex Baciu, regizorul Radu Muntean, editorul Catalin Cristutiu si actrita Anamaria Marinca, iar un eveniment va fi dedicat liricii lui Shakespeare, sustinut de doi dintre cei mai mari interpreti ai lui Hamlet din toate timpurile – Ion Caramitru si Michael Pennington.
Programul romanesc in cadrul Olimpiadei Culturale, realizat si coordonat de Institutul Cultural Roman prin ICR Londra, este constituit atat din proiecte elaborate de echipa ICR/ICR Londra, cat si din proiecte avansate de operatori culturali independenti, persoane sau organizatii, selectate pe baza competitiva, printr-un concurs de idei lansat in aprilie 2011.Adauga un comentariu