Actualitate

N-ai sa crezi ce li s-a intamplat acestor medici. Acum sunt obligati sa dea consultatii numai in prezenta politistilor

Publicat: 04 mai 2014
1

@ N-au crezut vreodata ca vor ajunge sa acorde consultatii numai daca langa ei exista un politist @ Aceasta masura a fost impusa dupa ce s-au constatat abateri grave, acte de violenta @ Cei care au cerut politistilor sa intervina sunt sefii medicilor care nu au vrut sa fie martori la asemenea fapte

Echipajele de la Serviciul de Ambulanta al Judetului (SAJ) Iasi nu mai intra in comunitatea de tigani din satul Zanea, din comuna ieseana Ciurea. Atunci cand trebuie sa se deplaseze pentru a prelua bolnavii din zona, cadrele medicale si ambulantierul se opresc la cateva sute de metri de intrarea in sat. Echipajul solicita familiei sa coboare bolnavul pana la ambulanta. Daca membrii familiei insista ca echipajul sa mearga la domiciliu, motivand ca pacientul nu poate fi deplasat, medicul sau asistentul medical de la Ambulanta solicita sprijinul politiei pentru a fi insotit pe parcursul preluarii bolnavului. Conducerea Serviciului de Ambulanta Iasi a fost obligata sa ia astfel de masuri din cauza violentei din partea tiganilor asupra personalului medical si ambulantierilor.

„In zona respectiva au avut loc mai multe agresiuni fizice, verbale, asupra personalului nostru din partea locuitorilor din Zanea si am fost nevoiti sa luam masuri pentru a evita astfel de situatii. La orice deplasare pana la domiciliul bolnavului echipajul medical este insotit de politisti. Cand bolnavul poate fi adus la ambulanta nu este nevoie de prezenta oamenilor legii”, a declarat dr. Florin Agapi, manager la SAJ Iasi. De cand s-au instituit aceste masuri, tiganii din satul Zanea nu mai indraznesc sa atace echipajele de la Ambulanta.

Echipaje sechestrate in casele tiganilor

Prezenta politistilor ii impiedica pe tigani sa recurga la acte de violenta. Inainte de a se impune aceste masuri, medicul sau asistentul medical care se prezenta la locuinta unui tigan din Zanea era obligat de acestia sa stationeze cateva ore in zona, pana cand lua tensiunea arteriala la toate neamurile si cunostintele bolnavului. Mai mult daca se impunea transportul la spital, pe langa bolnav in ambulanta mai urcau vreo zece tigani care sa-l insoteasca la unitatea medicala. Nici ambulantierul, nici medicul sau asistentul medical nu le puteau interzice sa se urce in ambulanta pentru ca erau amenintati cu bataia. Echipajele care au recurs la aceasta masura au plecat din Zanea cu hainele rupte, cu geamurile de la ambulanta sparte sau cu vanatai de la pietrele aruncate de tigani. Au fost situatii in care ambulantierul si personalul medical au ajuns la sediul SAJ fara papuci in picioare. Acestia au fost fugariti de tiganii care vroiau sa-i bata si pentru a scapa nevatamati au fugit pana le-au sarit papucii din picioare. „Am avut echipaje care refuzau sa mai mearga in Zanea din cauza violentei persoanelor din comunitate. Am avut si masini avariate, personal agresat fizic. Din fericire, nu am avut medici, ambulantieri sau asistenti medicali care sa necesite spitalizare in urma deplasarii in comunitatea de rromi din Zanea”, a spus managerul Serviciului de Ambulanta Iasi.
Comentarii
  • Da nu ar trebui deloc sa se duca , da-i incolo de tigani ****** ! fara ei ar fi lumea mai buna , ei nu platesc taxe si au de toate …ce logica este asta?!

Adauga un comentariu