Actualitate

N-ai fi crezut ca se poate ajunge la asa ceva. Vezi ce face directorul pietelor cu un miliard de lei

Publicat: 25 feb. 2014
1

@ Firma municipalitatii pregateste un buget suspect @ Cheltuielile cu paza sunt mai mari decat investitiile @ Anul acesta, firma va cumpara o masina, cinci toalete, o motopompa, va face un gard si va achizitiona licente informatice de un miliard de lei vechi  @ Paza va costa cinci miliarde de lei

EcoPiata se pregateste sa inceapa anul cu un buget care ar face invidios orice patron din Iasi. Administratia pietelor din Iasi ar urma sa gestioneze anul acesta un buget de milioane de lei. Mai exact, bugetul propus pe 2014 este de 6,1 milioane de lei. Bugetul, care va fi jonglat anul acesta de Cristian Starica, seful EcoPiata, nu a avut parte de prea multe dezbateri sau critici din partea municipalitatii, chiar daca valoarea investitiilor propuse pe anul acesta e aproape egala cu valoarea cheltuielilor cu asigurarea pazei. In ceea ce priveste cheltuielile cu sistemele informatice, acestea depasesc salariul anual de aproape 100.000 de lei al directorului Cristian Starica.

Milioanele din afacerile la taraba

Bugetul de 6,1 milioane de lei, preconizat pe 2014 de administratia pietelor, ar urma sa fie cheltuit, in cea mai mare parte, pe salarii. Pentru anul 2014, având în vedere majorarea salariului minim pe economie în doua transe, s-a aplicat salariului mediu brut lunar o crestere de 3 la suta. Practic, salariul celor 107 angajati ai EcoPiata ar urma sa creasca in medie, in 2014, de la 1.505 la 1.550 lei lunar. In plus, la EcoPiata se pregatesc deja primele angajari, seful pietelor sustinand ca este „necesara angajarea suplimentara a aproximativ opt salariati: doi pentru compartimentul financiar contabil, un arhivar, un specialist IT în cadrul Compartimentului Administrativ, un sofer si trei muncitori necalificati. Pentru anul 2014, cheltuielile salariale (2,87 milioane lei – n.r.) au fost calculate pentru un numar mediu de 110 angajati”. Remuneratia directorului general, conform art. 38 din O. U. G. nr. 109/2011, este stabilita prin intermediul unui contract de mandat. Aceasta este compusa dintr-o remuneratie fixa lunara si o remuneratie variabila, astfel: remuneratia fixa lunara este de 5.474 lei, adica 65.688 lei anual, la care se adauga cheltuieli cu alte drepturi, conform contractului colectiv de munca, de aproximativ 30.000 lei, respectiv de 5 la suta din profitul brut obtinut de societate la sfârsitul exercitiului financiar 2013. „Aceste bugete sunt realizate prin forte proprii, nu primesc bani de la Consiliul Local”, a opinat viceprimarul Mihai Chirica.

Licentele informatice, cele mai strigatoare nevoi din piete

Din cele 2,7 milioane de lei alocate cheltuielilor cu bunurile si serviciile, cheltuielile cu taxele postale si telefoanele sunt estimate la 33.500 de lei, sumele ce ar urma sa fie achitate tertilor pentru diverse servicii fiind de circa 575.000 de lei. Cea mai mare parte din aceasta suma este alocata pentru paza pietelor, 420.000 de lei. Practic, in timp ce aproape 7 procente din buget sunt date pe serviciile externalizate de paza, suma alocata investitiilor este mult mai mica, daca se elimina si investitiile in echipamente si tehnica IT.

Din investitiile preconizate la 0,52 milioane de lei, daca se elimina cele 101.000 lei alocate pentru licentele de Office, Windows, antivirus sau softurile ERP, rezulta ca investitiile in modernizarea pietelor sunt mai mici decat cheltuielile cu paza.

De mentionat ar mai fi ca in categoria investitii intra si achizitia in leasing a unei autoutilitare, pe anul in curs fiind prinsi la acest capitol 70.000 de lei. O hala multifunctionala la Bazar, de 150.000 lei, 50.000 lei pentru modernizarea sistemului de incalzire la Hotelul Municipal, construirea unui gard de 100.000 de lei si achizitia unei case de bilete de 10.000 de lei la Bazar, 15.000 lei pentru cinci toalete ecologice si o electropompa de 7.000 de lei, completeaza lista investitiilor preconizate pentru anul in curs de sefii EcoPiata. Cristian Starica nu a putut fi contactat pentru a face precizari asupra bugetului propus in 2014, acesta aflandu-se in concediu medical.
Comentarii
  • cred ca e dus cu capul,de ce sa faca la bazar investitii fara folos mai ales ca majoritatea vor sa plece caci sunt pe minus iar fiscul nu admite asa ceva,ei vor sa fii pe plus indiferent de situatie,si nu am inteles care casa de bilete?la produse pe care le gasesti peste tot si mai ales la marginea orasului,in noroi si mizerie si care refuza sa vina si cautatorii de chilipir,cxlientela a zcazut cu 60%,cum o sa-si scoata camasa cu asa investitie?cu mutarea bazarului eco piata a avut numai pierderi,lucru recunoscut,acum au sa aiba profit?ha,ha,ha,ce inseamna un arbritru sa fie si manager,ha,ha,ha

Adauga un comentariu