Local

Muzeul Viei si Vinului din Harlau sarbatoreste zece ani de la inaugurare

Publicat: 21 iul. 2016
1

Complexul Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi – Muzeul Etnografic al Moldovei organizeaza, la zece ani de la înfiintarea Muzeului Viei si Vinului din Hârlau, expozitia „Metafore cromatice”, a artistei Cella Negoiescu. Vernisajul va avea loc maine, 23 iulie 2016, de la ora 11:00, la Muzeul Viei si Vinului. Expozitia poate fi vizitata pâna pe 1 septembrie.

Citeste si :  Povestea unui loc din Iasi, unic in toata tara! In subsolurile acestuia s-a gasit o comoara miraculoasa – GALERIE FOTO, VIDEO

Manifestarea este prima dintr-o serie de proiecte culturale organizate cu prilejul aniversarii, urmând ca pâna la sfârsitul anului, acest moment sa fie marcat si de alte evenimente care sa readuca în atentia publicului una dintre cele mai noi tematici expozitionale din cadrul Complexului Muzeal. De reamintit ca, edificiul unde se afla acest loc special este situat în orasul Harlau si dateaza de la sfârsitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea. El a fost proprietatea unui descendent al faimosului Logofat Tautu, care a trait în timpul domnitorilor Stefan cel Mare si Bogdan al III-lea cel Orb. De-a lungul anilor, constructia a suferit unele transformari, dar nu majore. Din 1875 si-a schimbat functiunea de resedinta boiereasca si a devenit sediu al Oficiului Postal. In 1983, aici s-au pus bazele unui Muzeu de Istorie si Etnografie. Mai departe, acesta devine din anul 2006 „Muzeul Viei si Vinului din Moldova”. El oglindeste prezenta acestei bauturi miraculoase în viata omului, de la nastere si pâna la moarte.

Citeste si :  Eveniment de exceptie derulat la Muzeul Viei si Vinului din Harlau – GALERIE FOTO, VIDEO

„Tot ceea ce s-a strans si este prezentat in acest muzeu are in prim-plan vinul, cat si importanta acestuia in toate etapele vietii omului. De la nastere, tinerete, casatorie si moarte, toate exponatele stranse ne infatiseaza o lume deosebita, un mod de a gandi si un anume tip de mentalitatea a omului. El este unic in toata tara, asta prin felul in care a fost conceput si gandit de muzeografi. Desigur, pentru unii pot fi o atractie obiectele vechi expuse aici, iar pentru altii cufarul, vechi de peste doua secole. Oricum, este foarte important ca el sa fie expus catre public si sa nu ramana un loc inchis si care sa nu fie cunoscut”, considera Victor Munteanu, coordonatorul Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul CMNM.

Citeste si :  O noua editie a manifestarii „Cand strugurii se coc” la Muzeul Viei si Vinului din Harlau




Adauga un comentariu