National

Mugur Isarescu, despre creditele in franci: „Adoptarea unei legi pentru acestia este un lucru periculos.”

Publicat: 10 feb. 2015
1

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti in cadrul sedintei Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor ca masurile pe care le-ar putea lua Banca Centrala in cazul celor cu credite in franci elvetieni sunt limitate si ca interventia BNR pentru a duce cursul francului la vechiul curs este imposibila.

Masurile pe care le poate lua BNR sunt limitate. Romania nu are nicio influenta asupra cursului francului. Recenta apreciere a francului se datoreaza exclusiv aprecierii francului in fata euro si dolar. Interventia BNR pentru a aduce cursul francului la vechiul curs este practic imposibila. Pentru inversarea deciziei Bancii Elvetiei ar fi necesare vanzari din rezerva Statului de ordinul miliardelor de euro. O astfel de interventie din partea BNR, pe care nu ne-o asumam, ar avea consecinte economice si politice dramatice”, a explicat seful BNR.

Citeste si Nicolaescu, PNL: Guvernul sa asigure fondurile pentru aplicarea legii falimentului personal

In acest context, Mugur Isarescu sustine ca trebuie sa se astepte stabilizarea situatiei, mentionand ca ”circa 40% din cresterea cursului leu franc deja s-a corectat”.

”Daca s-ar face conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, ar insemna pierderi de 9,8 miliarde lei pentru bancile care au in portofoliu astfel de finantari, care inseamna 0,8% din PIB. Daca se transforma la curs istoric plus 10%, inseamna 5,1 miliarde lei, adica 0,7% din PIB. Potrivit datelor bancii centrale, conversia la cursul istoric plus 20%, cat au solicitat imprumutatii in franci elvetieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB). Daca s-ar adauga o valoare de 30% peste cursul istoric, pierderile s-ar cifra la 3,9 miliarde lei (0,5% din PIB)”, a mai declarat guvernatorul BNR.

Citeste si Clientii cu credite in franci elvetieni, ajutati de Protectia Consumatorilor

Mugur Isarescu sustine ca adoptarea unei legi care sa intervina in 70.000 de contracte de credit este un lucru periculos.

”Solutia trebuie sa ii vizeze pe toti debitorii in valuta pentru ca vor veni si ei sa fie sprijiniti”, a mai spus seful BNR.
Adauga un comentariu