Magazin

Mr. Bean a lansat o campanie pentru dreptul britanicilor de a insulta

Publicat: 21 oct. 2012
Rowan Atkinson
Rowan Atkinson

Actorul britanic Rowan Atkinson, interpretul celebrului Mr. Bean, a lansat o campanie care vizeaza schimbarea legislatiei actuale prin care ‘cuvintele si comportamentele insultatoare’ sunt interzise, informeaza vineri cotidianul The Telegraph si agentia Efe.

Starul din Mr. Bean a atacat o ‘cultura perfida a cenzurii’ care castiga teren in Marea Britanie si care a dus la arestarea unui predicator crestin, a unui critic al scientologiei si chiar a unui student care facuse o gluma.

Rowan Atkinson a criticat aceasta ‘noua intoleranta’ si a cerut anularea pasajelor in acest sens din legea ordinii publice, afirmand ca acestea au un ‘efect distrugator asupra libertatii de exprimare si dreptului la protest‘.

‘Problema clara a incriminarii insultei este ca da loc la foarte multe interpretari. Criticile, ridiculizarea, sarcasmul, chiar simpla afirmare a unui punct de vedere alternativ pot fi interpretate ca insulte’, a subliniat actorul marti, la lansarea campaniei, la care au participat mai multe personalitati din viata artistica si politica britanica.

Reprezentanti ai politiei si procuraturii britanice sunt acuzati ca au dat dovada de exces de zel in interpretarea Sectiunii 5 a respectivei legi, care decreteaza ilegale cuvintele sau comportamentele amenintatoare, abuzive si insultatoare. Nu este clar ce anume inseamna ‘insultatoare’, ceea ce a dus la o serie de arestari controversate.

Astfel, un baiat de 16 ani a fost retinut pentru simplul fapt ca arbora pasnic o pancarta pe care scria: ‘Scientologia este un cult periculos’. De asemenea, niste militanti pentru drepturile homosexualilor au fost arestati in timp ce protestau impotriva grupului fundamentalist islamic Hiz-u-Tahrir si a pozitiei sale fata de homosexuali, evrei si femei.

‘De-a lungul secolelor, libertatea de exprimare a avut un rol vital in Marea Britanie. Anularea acestei legi /datand din 1986, n.r./ ar reinstaura acest drept’, a declarat la randul sau deputatul conservator David Davis.

Sursa: realitatea.net
Adauga un comentariu