Mozaic muzical

Motivul pentru care Sofia Vicoveanca nu canta niciodata in luna aprilie

Publicat: 22 sept. 2017
Sofia Vicoveanca
Sofia Vicoveanca

Sofia Vicoveanca bucura sufletele romanilor de mai bine de 58 de ani, cu vocea ei inconfundabila. Maine, 23 septembrie, doamna cantecului popular romanesc implineste 76 de ani, dar varsta inaintata nu o impiedica sa urce pe scena cu acelasi entuziasm de la debut. Solista ne-a oferit un interviu de suflet.

Sofia Vicoveanca este o moldoveanca autentica, poarta costum popular din zona Sucevei, unde locuieste si acum, iar pe scena nu urca niciodata fara celebra ei traistuta. Are concerte pe banda rulanta si sustine ca munca vindeca ranile sufletesti. Refuza contractele in aprilie, luna in care s-a stins din viata maicuta ei: ”In luna aprilie pur si simplu raman fara voce. De aceea evit sa-mi pun spectacole in acea perioada. Am o legatura speciala cu maicuta mea, care a murit pe 24 aprilie 1990”, ne-a marturisit Sofia Vicoveanca.

Vezi si S-a gasit vinovatul, in cazul lui Cristian Pomohaci! „Pentru bani, isi vinde si sufletul omul”. „Este un preot de mare pretuire in lume”

Iar sotul ei, ziaristul Victor Micu, s-a stins din viata in urma cu 16 ani.  Era un bucurestean autentic, dar se stabilise la Suceava de dragul Sofiei Vicoveanca. Barbatul suferise un accident cerebral, iar ambulanta a ajuns mult prea tarziu. Victor Micu mai avusese probleme de sanatate, in urma carora ramasese cu o pareza usoara. De frica sa nu-l piarda, Sofia ii pazea respiratia in fiecare seara. Dupa acest necaz, avea sa-si piarda atat fratele, cat si tatal.

Sofia are un fiu, Bogdan Vlad, in varsta de 46 de ani, operator la TVR, care i-a daruit doua nepotele. Le iubeste ca pe ochii din cap, mai ales ca dintotdeauna si-a dorit si o fetita: ”La nasterea baiatului, mi-a scazut vocea cu o terta”, a mai spus artista. Sofia Vicoveanca s-a nascut pe 23 septembrie 1941 in comuna Toporauti,  localitate aflata in apropiere de orasul Cernauti. A fost unul din cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe si Veronica Fusa. Si copilaria i-a fost marcata de greutati, tatal sau fiind luat prizonier de sovietici, dupa anexarea Bucovinei de Nord de catre Uniunea Sovietica. Impreuna cu mama sa, Sofia s-a refugiat in comuna Vicovul de Jos. Din dragoste pentru satul copilariei, ea a imprumutat ulterior numele acestui mic colt de rai, prezentandu-se pe scena cu numele Sofia Vicoveanca.
Adauga un comentariu