National

Motivare in dosarul Microsoft: Pedepse mici pentru ca inculpatii au recunoscut faptele si nu sunt beneficiarii reali ai sumelor exorbitante

Publicat: 27 apr. 2016
1

Cei patru inculpati din dosarul Microsoft, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan, au primit pedepse mici deoarece au facut denunturi la DNA, iar beneficiarii reali ai sumelor exorbitante din aceasta afacere sunt de fapt Dinu Pescariu si Claudiu Florica, se arata in motivarea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Magistratii Maricela Cobzariu, Simona Cirnaru si Leontina Serban explica in motivarea sentintei date pe 24 martie de ce au aplicat pedepse in cuantum redus in acest dosar: Nicolae Dumitru – 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare, Gabriel Sandu – 2 ani cu executare, Dorin Cocos – 2 ani cu executare, Gheorghe Stefan – 3 ani cu executare. In plus, judecatorii au dispus confiscarea urmatoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocos, 3.996.360 euro de la Gheorghe Stefan.

In esenta, judecatorii spun ca Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu beneficiaza de reducerea cuantumului pedepselor deoarece au facut denunturi in cursul urmaririi penale si si-au recunoscut vinovatia in fata instantei, iar pentru fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan se va aplica principiul „proportionalitatii” in raport cu ceilalti inculpati, chiar daca el nu si-a recunoscut faptele in timpul procesului.

In cazul lui Nicolae Dumitru, judecatorii au apreciat ca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege pentru ca scopul pedepsei sa fie atins prin aplicarea unei condamnari cu suspendare, motivele fiind ca el a avut o contributie redusa in a influenta factorii de decizie din ministere si nu a avut o putere reala asupra acestora, iar pentru una din infractiunile de care este acuzat a intervenit prescriptia raspunderii penale.

Un alt motiv invocat de magistrati pentru aplicarea unor pedepse reduse in dosarul Microsoft este ca beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licente Microsoft au fost Florica Claudiu si Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denuntatori la DNA.

Astfel, in motivare se arata ca, desi legea prevede o pedeapsa cuprinsa intre 2 si 7 ani inchisoare pentru infractiunea de trafic de influenta, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu beneficiaza de o reducere la jumatate a condamnarii deoarece au facut denunturi la DNA si o alta reducere de o treime pentru ca si-au recunoscut vinovatia in instanta.

Aceste reduceri se intemeiaza pe dispozitiile art.19 din OUG 43/2002 care prevad: „Persoana care a comis una dintre infractiunile atribuite prin prezenta ordonanta de urgenta in competenta Parchetului National Anticoruptie, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege”, iar art. 375 din Codul de procedura penala prevede ca persoanele care se judeca in procedura simplificata a recunoasterii vinovatiei beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa.

„Asadar in aplicarea obligatorie a celor doua cauze de reducere a pedepselor, conform art. 79 Cod penal, instanta constata ca limitele de pedeapsa prevazute de textul de lege care incrimineaza infractiunea de trafic de influenta, se reduc, intr-o prima etapa, cu jumatate, rezultand pedepse ce se incadreaza intre minimul de 1 an si maximul de 3 ani si 6 luni inchisoare pentru inculpatii Dumitru Nicolae si Cocos Dorin si, respectiv, intre 1 an si 5 ani inchisoare pentru inculpatul Sandu Gabriel; in a doua etapa, ca efect al faptului ca inculpatii au uzat de procedura simplificata a recunoasterii vinovatiei, limitele de pedeapsa astfel cum au fost reduse la jumatate ca efect al denunturilor formulate de inculpati, vor fi reduse in mod obligatoriu din nou cu inca o treime, rezultand noi limite finale, cuprinse intre 8 luni si 2 ani si 4 luni inchisoare pentru inculpatii Dumitru Nicolae si Cocos Dorin si, respectiv, intre 8 luni si 3 ani si 4 luni inchisoare pentru inculpatul Sandu Gabriel”, se arata in motivare.

Pe de alta parte, magistratii declara ca, in aprecierea criteriilor de individualizare a pedepselor, vor avea in vedere rolul pe care fiecare inculpat l-a avut in afacerea cu licente Microsoft, sens in care se retine ca liantul afacerii a fost Dorin Cocos, care a dat curs propunerii cumparatorilor de influenta Claudiu Florica si Dinu Pescariu – beneficiarii reali ai contractului – si care, cu sprijinul si concursul lui Gheorghe Stefan, si-au exercitat influenta asupra fostului ministru Gabriel Sandu sa faciliteze intregul sir de ilegalitati, in vederea obtinerii si incheierii contractului.

In cazul lui Gabriel Sandu, judecatorii nu au luat in considerare aplicarea de circumstante atenuante, chiar daca fostul ministru sustinea ca el a incercat sa incheie in conditii de legalitate contractul cu licente Microsoft, insa asupra lui au fost facute presiuni.

Pe de alta parte, in ceea ce il priveste pe Nicolae Dumitru, instanta sustine ca acesta a avut o contributie redusa si nu a avut o putere reala in a influenta factorii decizionali in incheierea contractului cu licente Microsoft din anul 2009. Mai mult, in legatura cu infractiunea de trafic de influenta savarsita in anul 2004, judecatorii au constat ca a intervenit prescriptia raspunderii penale.

Concret, Nicolae Dumitru a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea a doua infractiuni de trafic de influenta, constand in aceea ca, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a primit in anul 2004 de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu suma de 7,65 milioane USD pentru a-si exercita influenta asupra unor membrii si functionari ai Guvernului in vederea derularii contractelor de inchiriere a licentelor Microsoft. De asemenea, Dumitru Nicolae a primit in acelasi scop, in cursul anului 2009, de la cumparatorii de influenta Claudiu Florica si Dinu Pescariu suma de 2.700.000 euro, bani pe care i-a impartit cu Dorin Cocos.

Judecatorii de la instanta suprema au decis sa schimbe incadrarea juridica din infractiunea de trafic de influenta in forma continuata in doua infractiuni de trafic de influenta aflate in concurs real. Motivul acestei schimbari de incadrare il reprezinta faptul ca nu este indeplinita conditia ce vizeaza unitatea de rezolutie infractionala.

„(…) actul de sesizare al instantei delimiteaza clar existenta a doua acte materiale distincte si individuale: niciuna din probele administrate in cauza la urmarirea penala sau cercetarea judecatoreasca nu a reliefat ca inculpatul a anticipat ca, incepand din anul 2004 si pana in anul 2010, se va implica in activitati infractionale, dupa cum nu rezulta din nicio proba sau act ca dupa incheierea contractului de licentiere Microsoft din anul 2004, inculpatul Dumitru Nicolae a avut reprezentarea participarii sale la incheierea contractului cu licente Microsoft din anul 2009, aspect ce rezulta cu prisosinta din raportul de constatare aflat la dosarul cauzei, volumul 80 precum si declaratia inculpatului Cocos Dorin, cel care practic l-a cooptat pe acesta in activitatea infractionala si care a invederat instantei in mod expres acest aspect”, se spune in motivare.

Ca urmare a schimbarii incadrarii juridice, judecatorii au apreciat ca, pentru infractiunea de trafic de influenta comisa de Nicolae Dumitru in cursul anului 2004, a intervenit prescriptia raspunderii penale.

Cu referire la Gheorghe Stefan, magistratii au avut in vedere rolul sau in a-l influenta pe fostul ministru Gabriel Sandu in vederea realizarii si facilitarii firmelor lui Claudiu Florica in a obtine contractul cu licente Microsoft, „demersurile, diligentele si atitudinea constant proactiva in realizarea scopului final si, de asemenea, atitudinea si pozitia constant disimulatorie si nesincera abordata pe parcursul intregului proces penal, precum si faptul ca a primit cu titlu de folos necuvenit ca pret al influentei exercitate suma de 3.996.360 euro”.

Pentru fostul primar insa se va aplica „principiul proportionalitatii”, deoarece nu a beneficiat de nicio reducere a pedepsei, „fara a ignora faptul ca beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din aceste contracte cu licente Microsoft au fost martorii cumparatori de influenta Florica Claudiu si Dinu Pescariu, titularii de drept ai acestor contracte”.

Judecatorii au mai stabilit ca pentru Nicolae Dumitru, Stefan Dumitru si Dorin Cocos legea penala mai favorabila este noul Cod penal, care le creeaza o situatie mai usoara. Astfel, legea penala veche sanctiona fapta de trafic de influenta in limite de la 2 la 10 ani inchisoare, in timp ce legea noua sanctioneaza aceeasi fapta in limite de la 2 la 7 ani inchisoare. Potrivit acestui criteriu, noul Cod Penal este legea mai favorabila pentru cei trei inculpati.

In ceea ce il priveste pe fostul ministru Gabriel Sandu, instanta a apreciat ca legea penala mai favorabila este legea veche, desi aceasta prevede limitele de pedeapsa mai mari.

Concret, Gabriel Sandu a fost trimis in judecata pentru infractiunea de trafic de influenta prevazuta de art. 291 Cod penal, retinandu-se la incadrarea juridica a faptei si dispozitiile Legii nr.78/2000, care instituie in sarcina instantelor obligatia de majorare cu o treime a limitelor de pedeapsa in cazul persoanelor care la data savarsirii faptelor exercita o functie de demnitate publica, cum este cazul lui Gabriel Sandu. Or, legea veche nu prevedea aceste dispozitii de majorare cu o treime a limitelor de pedeapsa, astfel incat aceasta a fost luata in considerare.
Comentarii
  • O BATAIE DE JOC , O UMILIRE TOTALA A ROMANILOR REPREZINTA ACESTE SENTINTE.
    PROVOC PE CITITORI SA FACA PREZENTAREA PE SCURT A INFRACTIUNEI PENTRU CARE JUSTITIA A DAT 3-4 ANI DE CONDAMNARE. CRED CA DACA 3 ROMANI FURAU DINTR-UN CIRD DE GISTE CITE O GASCA PRIMEAU ACELESI PEDEPSE SI SE TINEA CONT SI DE FAPTUL CA FAC PARTE DINTR-UN GRUP ORGANIZAT. CAT DESPRE BANII LASATI LUI PESCARIU SI FLORICA, PERSOANE CE NICI NU AU FOST TRIMISE IN JUDECATA !. ” UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE CA PUNUND MINA PE EI ……….”

Adauga un comentariu