Eveniment-Social

Mormantul lu Barbu Lautaru, aflat la o biserica din Iasi este acoperit de mizerie – FOTO

Publicat: 15 aug. 2012

@ Lautarul cel mai renumit al tarii este uitat de toti in mizerie @ Mormantul singurului lautar roman care a cantat alaturi de Franz Liszt a ajuns intr-o stare jalnica @ „Cat putem il ingrijim si noi, dar nu putem face decat ceea ce se vede”, spune Gheorghe Popa, preotul paroh al bisericii Zlataust

Vasile Barbu-Stan, zis Barbu Lautaru, un vestit lautar, a fost abandonat de autoritatile laice si ecleziastice. Nimeni nu se mai intereseaza de soarta lautarului care l-a incantat si pe Franz Liszt. Locul in care este ingropat acum Barbu Lautaru este acoperit de buruieni si cioate care amintesc de urma unor trandafiri. Din nefericire, vestigiul ridicat in cinstea cantaretului arata ca o ruina. Acest lucru il recunoaste si Gheorghe Popa, preotul paroh al Bisericii Zlataust, care spune ca il preocupa starea monumentului.

Nu se intereseaza nimeni

Nici macar cei de la Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) nu se mai intereseaza de monument potrivit celor spuse de Gheorghe Popa, preotul paroh al Bisericii Zlataust. In ultimii ani doar niste persoane din strainatate s-au interesat de monument. „Cat putem il ingrijim si noi, dar nu putem face decat ceea ce se vede. Probabil ca cei de la Directia Judeteana de Cultura au lasat monumentul in grija noastra. Nu s-a mai interesat nimeni de la cultura de monument. De cand sunt aici nu stiu sa fi fost cineva sa se intereseze. Stiu doar ca la un moment dat a fost o asociatie a rromilor din Ungaria care s-a interesat de mormant. Atunci au fost mai multe persoane si au facut poze. Dar in rest nu s-a interesat nimeni si nici nu am fost contactat de nimeni. Cu timpul, asa cum vedeti, monumentul se deterioreaza. Timpul isi spune cuvantul asupra monumentului. Noi am pus o placa de marmura prin care sa instiintam pe cei interesati”, a afirmat Gheorghe Popa, preotul paroh al bisericii Zlataust.
Barbu Lautarul a fost cantaret si cobzar moldovean care se tragea din familii de robi, el insusi fiind tigan rob. Cu timpul, acesta ajuns sa fie primul staroste al tuturor lautarilor din principate. Numele sau a avut un ecou international inca din timpul vietii, drept exemplu sta intalnirea cu marele artist Franz Liszt, in urma caruia cel din urma a ramas impresionat.
Comentarii
    • Mizeria e doar in capul jurnalistului. Mormantul este marcat cu o cruce si imprejmuit cu un gardut, asa cum se cuvine. @ Aristotel: E foarte simplu sa iti exprimi public o parere, cel mai probabil nefondata, sub o identitate falsa. Afirmatia ta lipsita de respect nu denota decat incultura. M-as mira sa stii fara google cine e Barbu Lautarul sau chiar Aristotel.

  • Daca mormantul vestitului muzicant se afla in curtea unei biserici importante din Iasi, inseamna ca, la vremea lui Barbu lautarul era cinstit cum se cuvine de acest oras, ba mai mult era un om credincios, pretiut si de mitropolitul Moldovei, poate binefacator al bisericii Zlataust. Fiind in curtea bisericii, comitetul parohial, condus de vrednicul preot Gheorghe Popa, trebuie sa ingrijeasca cu respect acest mormant asa cum sunt ingrijite toate mormintele cu valoare istorica si culturala. Barbu Lautaru a intra in istorie si oadata cu el, muzica populara romaneasca. E putin? Preotul Gheorghe Popa va ramane cu ceva in istorie sau in memoria culturala a tarii? Buna e smerenia chiar si la inaltele fete bisericesti nu numai la enoriasi! Vai de cei care au primit de la inaintasi asemenea bogatii in curtile lor si nu le dau cinstea cuvenita!! Parintele are in parohie atatea enoriase pacatoase, care rup usa bisericii cerand ajutor de la Dumnezeu, chiar nici una nu poate primi canon sa ingrijeasca pana la moarte mormantul lui Barbu Lautaru? Nu are nici un absolvent de conservator care se plange ca l-a uitat Dumnezeu si nu gaseste loc de munca, si care ar lua canon sa ingrijeasca mormantul marelui lautar, ca sa-i intoarca Dumnezeu osteneala?Cine nu are trecut nu are nici viitor!

  • mizeria si kitch-ul din biserica zlataust e cel putin egala cu mizeria si buruienile din curte. Nu am stiut cine e inmormantat acolo. Sunt multe alte morminte prin satele noasrte mult mai ingrijite. Un orasean nu mai smulge buruieni

  • E pacat!De ce mai spune preotul ca-l preocupa soarta monumentului din moment ce se vede ca nu-l preocupa?!Guvernantii mai vor sa-l aduca pe Brancusi acasa…Pai de ce sa-l aduca, cand insusi Brancusi a fugit de nesimtirea romaneasca?!Asa se va intampla si cu mormantul lui peste cateva decenii!

Adauga un comentariu