@ De multe ori, asigurarea medicala ofera bolnavului putine servicii medicale fara plata, desi are dreptul la gratuitate @ Majoritatea bolnavilor ar putea suporta si coplata pentru unele investigatii, dar suma de bani pe care ar urma sa o achite sa fie modica, avand in vedere ca foarte multi castiga salariul minim pe economie sau sunt pensionari @ Dar, ca sa-l obligi pe asigurat sa suporte costul integral al unei investigatii este moarte sigura
O investigatie Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) nu ar trebui sa mai fie un moft sau un lux pentru nimeni. Medicul are nevoie de un diagnostic clar pentru a face o interventie chirurgicala sau pentru a prescrie un tratament si atunci bolnavul este trimis sa faca investigatii de inalta performanta. O persoana care plateste asigurare medicala ar trebui sa beneficieze de servicii medicale gratuite, asa cum prevede legea. Asta doar pe hartie, pentru ca in realitate lucrurile stau cu totul altfel. De exemplu, un bolnav care are nevoie de o investigatie RMN pentru coloana (dorsala, lombara, cervicala) trebuie sa faca asta intr-un serviciu medical privat. Aparate RMN exista si in spitalele publice din Iasi, dar de un nivel mediu. Asta inseamna ca imaginile pe care le ofera aparatul, dupa scanarea corpului uman, sunt de slaba calitate. In aceste conditii, medicul nu poate stabili cu precizie daca bolnavul are nevoie de tratament chirurgical sau medicamentos. Pentru ca imaginile nu sunt clare, exista si riscul ca medicul sa faca o eroare de diagnostic si atunci afectiunea pacientului se agraveaza si administrarea unui tratament intr-o faza avansata a bolii sa nu mai aiba efect sau bolnavul sa ramana cu sechele pentru tot restul vietii. Pentru a evita aceste situatii, medicul este fortat sa trimita pacientul catre un centru de imagistica privat dotat cu un RMN care are putere mai mare a campului magnetic si, bineinteles, cu o claritate mare a imaginii.
Bolnavul trebuie sa plateasca intre 400 si 720 de lei
Majoritatea centrelor de imagistica private din Iasi au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi si asta ofera posibilitatea asiguratilor sa fie investigati aici. Cu toate acestea, bolnavul care isi plateste asigurarea medicala are o singura oportunitate la un astfel de centru: inscrierea pe o lista de asteptare. Ieri, la centrele de imagistica private din Iasi care detin un aparat RMN performant peste capacitatea celor existente in spitalele publice, o persoana asigurata putea sa beneficieze de investigatie, cel mai devreme, in luna noiembrie 2016. Bineinteles ca, ar fi putut obtine o programare si peste o saptamana, daca ar fi platit contravaloarea serviciului medical, care variaza intre 400 si 720 lei, cu sau fara substanta de contrast. Daca bolnavul nu are acesti bani, trebuie sa astepte vreo 8 luni de zile, timp in care simptomele se agraveaza, durerile devin insuportabile, imposibilitatea de a desfasura activitate zinica si riscul de a ramane cu sechele grave dupa o hernie de disc.
La Neurochirurgie, aparatul RMN are doar 0,4 Tesla
In Iasi, cel mai performant RMN are 1,5 Tesla, iar in unitatile medicale publice acesta nu depaseste 0,4 Tesla. Cu cat valoarea Tesla (puterea campului magnetic cu ajutorul caruia se obtin imaginile corpului) este mai mare, cu atat aparatul este mai sofisticat si performanta acestuia este ridicata. Asta inseamna o claritate mai mare a imaginii, viteza mare de examinare. In Romania exista cateva aparate RMN 3 Tesla in centre private din Bucuresti, Constanta. RMN-ul 3 Tesla este extrem de eficient, pentru ca permite o diferentiere precisa intre bening si malign, foarte utila in diagnosticarea precoce a unor afectiuni fatale, cu sanse mai mari de tratament.
„Noi avem in dotare un aparat RMN de 0,4 Tesla. Exista aparate RMN de 0,4, 1,5 de 3 si chiar 7 Tesla. Stiu ca in tara sunt cateva RMN-uri de 3 Tesla. In statele din Vest se lucreaza cu 3 si 7 Tesla. Este adevarat ca o investigatie RMN de 0,4 Tesla nu ofera o claritate a imaginilor pentru pacientii cu hernie de disc. Achizitionarea unui aparat RMN de 1,5 Tesla sau chiar de 3 Tesla este o prioritate pentru spital”, a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi, singura unitate medicala din Moldova unde sunt investigate si tratate afectiunile coloanei si cranio-cerebrale. La spitalul iesean, anual, aproximativ 6000 de bolnavi sunt diagosticati cu hernie de disc.
Rezonanta Magnetica Nucleara este o metoda imagistica de inalta performanta, neinvaziva si neiradianta. Cu ajutorul RMN pot fi investigate toate organele, iar durata unei examinari poate varia intre 20 si 40 de minute si se poate prelungi in functie de zona explorata.