Eveniment-Social

Monument istoric la mila poporului – FOTO

Publicat: 15 aug. 2012

@Biserica Sfantul Dumitru sta la mila enoriasilor @ Lacasul a ajuns intr-un stadiu avansat de degradare, iar singurul sprijin al bisericii sunt donatiile enoriasilor @ „Noi cei mititei nu avem bani, ca sa obtinem bani de la autoritati este foarte greu. Apelez la mila poporului”, spune Nicolae Sava, preotul paroh

Dintr-un vestigiu istoric de mare insemnatate, este posibil sa ramana doar o amintire. Asta, deoarece ctitoria medelnicerului Ioan Bals, de pe strada 14 decembrie, nu a primit niciodata bani de la autoritati in ultimii 20 de ani. Problema principala a monumentului este lipsa interesului din partea autoritatilor. Ceea ce este de-a dreptul revoltator este faptul ca Biserica Sfantul Dumitru-Bals este trecuta pe lista monumentelor istorice, categoria A. In mod normal asupra acestui monument nu se poate face niciun fel de interventie fara aviz, pentru ca monumentul se afla sub obladuirea Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Din pacate, tencuiala care cade, fisurile din zid si acoperisul defect nu sunt vazuta de nimeni. „Nu se intereseaza nimeni. Autoritatile in masura nu dau niciun fel de bani. Parohia cu ajutorul enoriasilor reuseste sa scape singura de probleme. Tot ce se vede este facut de parohie. Nu vedeti ce vremuri sunt? Nu se intereseaza nimeni, nu am primit nicio mana de ajutor de la autoritati, ci doar de la enoriasi. In 1994 – 1998, din banii parohiei am restaurat toata biserica. Biserica are nevoie de reparatii exterioare si de un acoperis nou. N-am incercat la Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN). De la ei nu am luat niciun ban. Noi cei mititei nu avem bani, ca sa obtinem bani de la autoritati este foarte greu. Apelez la mila poporului. Incercam sa conservam spiritul bisericii”, spune Nicolae Sava, preotul paroh.

Scurt istoric

Biserica Sfantul Dumitru-Bals este ctitoria medelnicerului Ioan Bals, construita in anul 1690. Doar dupa 33 de ani, biserica a ars iar Ioan Bals, mare vornic al Moldovei, alaturi de fiul sau au refacut biserica inaltandu-i zidurile peretilor de piatra si adaugand calota acoperisului si doua capele. In anul 2004 biserica a fost trecuta pe lista monumentelor istorice cu anul de constructie 1691.




Adauga un comentariu