Actualitate

Monument in memoria ostasilor romani inaugurat in centrul comunei Tomesti. Sute de oameni au asistat la eveniment – FOTO

Publicat: 03 mai 2016

Sarbatoare in localitatea ieseana Tomesti. Sute de localnici s-au adunat ieri in zona cartierului de blocuri din comuna, pentru a asista la dezvelirea unui monument impresionant, dedicat eroilor din Tomesti cazuti in cele doua razboaie mondiale. Pe langa simpli ieseni, la eveniment au asistat oficialitati locale si judetene, primari ai comunelor invecinate, politicieni si nu numai. Slujba de sfintire a monumentului a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Dupa oficirea serviciului religios, a urmat si o defilare a Garzii de Onoare a militarilor Brigazii 15 Mecanizate „Podu Inalt”. Autoritatile locale au aratat ca, pentru ridicarea monumentului s-a lucrat aproape cinci ani, insa rezultatul a fost unul pe masura.

„Ma bucur ca am putut realiza un obiectiv frumos, ce va fi un reper pentru comuna, un loc unde oamenii se pot reculege. A fost o munca de aproape cinci ani, de la momentul initierii proiectului, pana cand a fost taiata panglica. Importanta e pana la urma realizarea monumentului, pentru oamenii din comuna si nu numai si asta ne bucura nespus”, a spus Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti. Si reprezentantii judetului au tinut sa cinsteasca memoria ostasilor cazuti in cele doua razboaie mondiale.

„Asa cum stim cu totii, istoria zbuciumata a românilor a consemnat, din nefericire, nenumarate valuri de sânge varsat pentru pamântul stramosesc, razboaie cumplite care au înghitit zeci de milioane de vieti omenesti. Nu am fost niciodata o natiune razboinica, nu suntem un popor hraparet, râvnitor la teritoriile si avutul altora. Cu toate acestea, înaintasii nostri s-au vazut nevoiti sa lupte secole de-a rândul cu fel de fel de asupritori. S-a dovedit, de fiecare data, ca românii au stiut sa-si apere tara, mereu, dupa vremuri: care cu furci, topoare, coase, care cu pusti învechite sau tehnica de lupta depasita. Mii si mii de eroi si-au dat viata sub culorile tricolorului, cu arma în mâna, dar cu gândul mângâietor ca urmasii lor vor trai liberi pe pamântul lor, stapâni la ei acasa”, a aratat Alin Aivanoaei, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi.
Comentarii
  • Bani aruncati in vant…spalare de bani…eroii se puteau cinsti si in alt mod….drumul spre Tutora e rupt,de ce nu a fost reabilitat cu banii astia?? Si statuia lui Stefan,parca e reptilian,e groaznica…tot spalare de bani…

    • Mda, oarecum..Acum nu-i vorba ca in alte primarii se dau cladiri si terenuri super valoroase cadou..Astia, de bine de rau, au ridicat un monument..Eu sunt singurul ovreu, se pare, care asist cumva la acest eveniment.Nu-i asa? Restul, sunt ocupati cu pogromul..

  • Pt. „gigi-fas”: 1. si daca reabilita acel drum nu puteau fi spalati si acolo bani? stai linistit ca are cine verifica acest lucru; 2. pt ca drumul spre tutura, spre holboca si probabil si altele nu sunt in grija primarie tomesti, astfel ei nu pot investi nici macar un leu, simplu!

  • dar trotuarele de la monument spre primarie cand se fac???

    Daca tot s-a tras canalizare, cred ca se pot face si trotuare…e o MARE necesitate. Sunt copii/adulti/batrani care merg pe marginea drumului si e pericol…

Adauga un comentariu