Info Turism

”Mona Lisa”, mutata in alta sala a muzeului Luvru pentru lucrari de renovare, revine la amplasamentul initial

Publicat: 08 oct. 2019
9

''Mona Lisa'' (Gioconda), celebrul tablou semnat de Leonardo da Vinci, a revenit luni in amplasamentul sau obisnuit din muzeul Luvru, intr-o sala renovata si reamenajata pentru a permite un flux mai bun de vizitatori, a anuntat muzeul, potrivit AFP.

Dupa lucrari de renovare care au durat doua luni, celebra creatie a lui Leonardo da Vinci, pe care vin sa o admire milioane de turisti din lumea intreaga, se afla din nou instalata in fata celui mai mare tablou din muzeu, ''Nunta din Cana'', de Paolo Veronese.

Tabloul maestrului toscan a fost transportat din Galeria Medicis, unde fusese adus din cauza lucrarilor de renovare, in Salle des Etats, la adapost de privirile curiosilor si cu cele mai mari masuri de precautie.

''Mona Lisa'' va putea fi admirata incepand de luni in spatele unui geam dintr-o sticla cu un grad mai mare de transparenta, exact in locul unde era expusa anterior.

Lucrarile de renovare au avut mai multe obiective: vizibilitatea mai buna a operei de arta, explicatii scrise mai bine adaptate, un circuit de vizitare regandit, o iluminare mai buna, pictarea peretilor intr-o culoare albastru-inchis care sa ofere un contrast mai bun operelor din aceasta sala care adaposteste nu doar ''Mona Lisa', ci si alte capodopere, in special ale renascentismului venetian din secolul al XVI-lea.

Salle des Etats nu mai fusese renovata in ultimii 15 ani, perioada in care a fost vizitata de peste 100 de milioane de vizitatori, in conditii de vizitare nu tocmai confortabile in zilele aglomerate.

''Mona Lisa'' reprezinta principalul punct de atractie al muzeului Luvru, in asa masura incat unii turisti din tari indepartate nici nu doresc deseori sa admire alte capodopere, au precizat, cu regret, reprezentantii muzeului.

La sfarsitul lunii octombrie, cand la Luvru se va deschide o expozitie dedicata lui Leonardo da Vinci pentru a marca 500 de ani de la moartea marelui maestru renascentist, ''Mona Lisa'' va putea fi admirata la locul sau obisnuit.
Adauga un comentariu