International

MOMENT ISTORIC! Rusia si Japonia pun capat conflictelor, dupa 70 de ani. „Vom deschide o noua epoca”

Publicat: 04 sept. 2016
1
Premierul japonez Shinzo Abe a facut apel sambata la presedintele rus Vladimir Putin sa ‘puna capat’ celor 70 de ani de tensiuni intre Japonia si Rusia care dateaza din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si ‘sa deschida o noua epoca‘ in relatiile dintre cele doua tari, transmite AFP.
„Nu putem califica decat anormal faptul ca Japonia si Rusia, doua tari vecine cu un potential nelimitat, nu au incheiat niciodata un tratat de pace”, a declarat Abe la Forumul Economic al Estului la Vladivostok, in Extremul Orient rus. „Sa punem capat acestei situatii anormale care a durat 70 de ani si sa incepem impreuna sa construim o noua epoca” in relatiile ruso-japoneze, a spus el.
Relatiile dintre Moscova si Tokyo sunt afectate de o disputa privind patru insule din Arhipelagul Kurile ocupate de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial de catre Uniunea Sovietica. Japonia revendica aceste insule, iar diferendul a impiedicat pana acum semnarea unui tratat de pace intre cele doua tari. Negocierile privind cele patru insule vulcanice, numite Teritoriile de Nord de catre Japonia, se afla in punct mort dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia in martie 2014, condamnata de catre Tokyo, care s-a alaturat pozitiei Occidentului.Adauga un comentariu