International

Moment istoric: Palestina este stat observator ONU

Publicat: 30 nov. 2012
1

Palestina a devenit ieri, in urma unui vot al Adunarii Generale, stat observator la Organizatia Natiunilor Unite. Rezolutia care transforma „entitatea” palestiniana intr-un „stat observator nemembru” a fost adoptata cu o majoritate confortabila, dar nu zdrobitoare, de 138 de voturi pentru, noua impotriva si 41 de abtineri, informeaza agentia de stiri Mediafax.

Acest nou statut international, care le ofera palestinienilor acces la agentiile ONU si la tratatele internationale, constituie o victorie diplomatica majora. Insa el expune Autoritatea Palestiniana (AP) unor represalii financiare americane si israeliene.

Inainte de vot, presedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat ca Adunarea Generala urma sa semneze „actul de nastere” al statului Palestina.

„Adunarea generala a ONU este invitata astazi (joi) sa produca un act de nastere al statului Palestina in realitatea sa”, a declarat el in fata reprezentantilor celor 193 de tari inainte de vot.

El a declarat ca acest vot va constitui „ultima sansa a solutiei cu doua state” (Israel si un stat palestinian) si a promis sa „incerce sa reanime negocierile de pace” cu Israelul, aflate intr-un punct mort de peste doi ani.

Presedintele palestinian a declarat ca ziua de joi marcheaza a 65-a aniversare a adoptarii de catre ONU a unei rezolutii, in 1974, privind impartirea Palestinei intre un stat evreu si unul arab, care a devenit „actul de nastere a statului Israel”.

„Saizeci si cinci de ani mai tarziu (…), Adunarea Generala se confrunta cu un drept moral (…), cu o datorie istorica pe care este necesar sa o indeplineasca fara intarziere” cu scopul de a „mentine sansele pacii”, a subliniat Abbas.

„Nu am venit aici pentru a complica procesul de pace (…), ci pentru a incerca un ultim efort important de a face pace”, a promis presedintele palestinian.

„Nu cautam sa punem capat la ceea ce a mai ramas din procesul de negocieri, care si-a pierdut obiectivul si credibilitatea, ci sa incercam sa reanimam aceste negocieri si sa pregatim un teren solid (…) in vederea reusitei lor”, a insistat el.

„Totusi, mai presus de orice, afirm ca poporul nostru nu va renunta la drepturile sale nationale inalienabile, definite prin rezolutiile ONU”, a subliniat Abbas.

„Nu vom accepta nimic mai putin decat un stat palestinian independent, cu capitala la Ierusalimul de Est, pe tot teritoriul palestinian ocupat in 1967, traind in pace si in securitate alaturi de statul Israel”, a adaugat presedintele palestinian.

In opinia sa, „comunitatea internationala are in fata sa sansa sa salveze solutia cu doua state”. „Timpul preseaza, rabdarea se epuizeaza iar speranta scade”, a avertizat el.

Mahmoud Abbas s-a referit in mai multe randuri, in discursul sau, la „recenta agresiune israeliana” impotriva Fasiei Gaza, care s-a incheiat in urma cu o saptamana, afirmand ca armata israeliana s-a comportat „in mod barbar si oribil”. „A venit momentul ca lumea sa spuna in mod clar ajunge cu agresiunea, coloniile si ocupatia”, a declarat el.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denuntat un discurs „defaimator si veninos” al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

„Lumea a privit discursul defaimator si veninos plin de propaganda falacioasa impotriva armatei israeliene si cetatenilor Israelului. Cine vrea pacea nu vorbeste asa”, a declarat el, citat intr-un scurt comunicat al biroului sau.

„Decizia ONU (cu privire la noul statut al Palestinei) nu va schimba nimic pe teren. Nu va exista un stat palestinian fara aranjamente care sa garanteze securitatea cetatenilor Israelului”, a adaugat premierul israelian.

„Prezentand cererea lor la ONU, palestinienii au incalcat acordurile cu Israelul, iar Israelul va actiona ca atare”, a adaugat el.

Netanyahu s-a referit in continuare la Acordurile de la Oslo (1993) care prevad ca o creare a unui stat palestinian este necesar sa rezulte in urma unor negocieri de pace israeliano-palestiniene si nu a unei initiative unilaterale.
 
Adauga un comentariu