Actualitate

Moment fara precedent in Iasi! Primul mare imperiu al primarului se duce de rapa – FOTO

Publicat: 20 sept. 2013

@ Marea lovitura data de Gheorghe Nichita in tinerete si care i-a deschis apoi rampa de lansare in lumea politica isi arata primele putreziciuni @ Inaltat in cea mai dorita zona a Iasului pe o suma considerata colosala la vremea respectiva, primul imperiu al lui Nichita a rupt gura targului prin muntii de marmura si luxul nevazut pana atunci in Iasi la o institutie publica @ Acum, cladirea se degradeaza pe zi ce trece, iar bucatile de marmura cad una cate una 

Ascensiunea din functia de sef al RAJAC pana la cea mai importanta functie din Palatul Roznovanu a avut pentru Gheorghe Nichita si o treapta uriasa. Intre cele doua momente de referinta din viata edilului s-a nascut un adevarat imperiu, care a atins apogeul prin grandioasa si luxoasa constructie din dealul Copoului. Chiar inainte sa ajunga in functia pe care o ocupa si acum, Gheorghe Nichita incepea ridicarea unei cladiri moderne cum nu mai vazuse Iasul pana atunci. Acum, imensa constructie de pe strada Costachescu nu mai arata deloc ca in urma cu 10 ani. Cladirea se degradeaza pe zi ce trece, bucatile de marmura cad una cate una, iar procesul e rapid. „Daca au aparut crapaturi, acestea nu sunt proeminente. La orice cladire apar crapaturi dupa o anumita perioada. Nu va faceti probleme in privinta asta, pentru ca nu se va prabusi cladirea. Astfel de lucruri apar usor si se repara usor. In anul 2003 ne-am mutat in sediul din Copou. Atunci s-au cheltuit aproximativ 100 de miliarde de lei pentru ridicarea constructiei”, spune Ion Toma, director general ApaVital Iasi.

La startul proiectului, luxoasa constructie din dealul Copou a fost estimata la o valoare de aproape 50 de miliarde de lei vechi. Pe parcurs, lucrurile s-au schimbat, iar constructorul avea sa primeasca o suma dubla fata de intelegerea initiala. Cele 104 miliarde de lei date pe constructie au starnit un scandal monstru. In conditii legale, un contract putea avea o majorare maxima de 50 la suta, iar depasirea acestui prag impunea organizarea unei noi licitatii, una care nu a mai avut loc niciodata.

Cheltuieli suplimentare de 55 de miliarde de lei

In jurul anului 2000 nu existau fonduri europene destinate Romaniei pentru asemenea proiecte, iar totul a fost facut din banii publici ai iesenilor. La doi ani dupa ce constructia a fost finalizata, prefectul de atunci al Iasului, Radu Prisacaru, a inceput o ancheta la Regia Autonoma Judeteana de Apa Canal Iasi dupa ce cativa inspectori au descoperit ca licitatia ar fi fost acordata preferential prin cerintele impuse in caietul de sarcini. Una dintre aceste cerinte care au starnit suspiciuni a fost ca personalul RAJAC sa fie stramutat pe perioada lucrarilor. De acest lucru s-a ocupat firma Moldoconstruct, care si-a pus la dispozitie sediul propriu. Desi controalele au fost anuntate cu mare agresivitate, intr-un final, inspectorii nu au mai reusit sa dezvaluie „cheltuielile suplimentare”, asa cum au catalogat sefii RAJAC suplimentarile de 55 miliarde de lei. Spre exemplu, 200 de milioane de lei s-au cheltuit pentru amenajarea antenei radio, alte 1,5 miliarde pentru gard, 4 miliarde pentru gradina interioara, iar aceasta lista este lunga si aduna 55 de miliarde de lei.
Comentarii
 • Trec zilnic de doua ori pe acolo si nu mi s-a parut ca se darama cladirea, dimpotriva mi se pare prospera si luxoasa, facuta si intretinuta si pe banii nostri, ai consumatorilor de apa. Cred ca nu sunteti in stare sa mai gasiti subiecte pentru postari! Mentionez ca nu fac parte din gasca dorohoianului si ca mereu critic santierele deschise pompieristic in targul nostru…

 • bataie de joc bani ingropati aiurea ,dar cand sunt e pacatsa nu se cheltuiasca in vreun fel, se modernizeaza cladirea dar la unii oameni inca le curge apa nepotabila la robinete cat despre nichita ..UN HOT cu milioane in conturi straine , peste care nu se poate trece in oras ..ori el ori Chirica ori un altul de al lor

 • Eu cred ca nu primit suficient onorariu de la N.ichita, acest individ scabros de .Asi.mionesei si pentru asta vorbeste atata de urat despre un obiectiv suficient de placut, construie pe bani europeni si mai putin cu contributia noastra.
  Ce a facut bun a.simio.nesei pentru Iasi?
  N-a facut absolut nimic bun. A mers numai pe santaj si a avut la mana pe toti politicienii (de mucava).

 • foarte simplu Domnilor.
  se va scumpi apa (care este oricum cea mai scumpa din tara), ca sa refacem constructia. deacord?
  cu respect cititorilor.

 • Ce parere aveti de taxa pentru apa meteorica pe care o platesc persoanele juridice si care in ultimele 4 luni a fost destul de mare(taxa platita diferentiat in functie de suprafata).

  • nu cred ca poate cineva sa ne indice documentul in care este mentionat modul de calcul, termenii formulei si actul normative care autorizeaza aplicarea. Este o discriminare tipic perioadei comuniste a asazisilor mandatari, actualmente persoanele juridice, s.c. sau s.r.l.

Adauga un comentariu