• Regiunea Moldovei are domenii cu potential de crestere si inovare, dar si resurse suficiente pentru dezvoltarea unei strategii inovative orientate continuu spre valorificarea resurselor economice din nord-estul Romaniei • Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est a prezentat ieri principalele directii din cadrul proiectului RIS Discover Nord-Est Romania, finantat de Comisia Europeana
Regiunea Moldovei are domenii cu potential de crestere si inovare, dar si resurse suficiente pentru dezvoltarea unei strategii inovative orientate continuu spre valorificarea resurselor economice din nord-estul Romaniei. Aceasta a fost una dintre concluziile conferintei Politici si instrumente pentru incurajarea inovarii, desfasurata ieri in cadrul prezentarii proiectului RIS Discover Nord-Est Romania. Dupa cum sustin reprezentantii ADR NE, proiectul RIS a vizat elaborarea primei strategii regionale de inovare pentru Regiunea de Nord-Est, un instrument de lucru menit sa asigure elementele de plecare pentru extinderea si diversificarea ofertei de cercetare-dezvoltare si inovare, sa formalizeze si sa dezvolte structurile de transfer tehnologic si sa raspunda nevoilor de inovare si de dezvoltare ale societatilor comerciale productive.
Scopul acestui proiect este de a sprijini efortul de modernizare a economiilor regionale pentru a asigura o mai buna adaptare a intreprinderilor la exigentele economiei globalizate si ale pietei europene. „Conferinta constituie cadrul de discutii destinate asumarii prevederilor acestui document de catre actorii cheie implicati in inovare la nivel regional si exprimarii angajamentului acestora privind sprijinirea implementarii strategiei. Totodata, intalnirea a prilejuit puncte de plecare pentru stabilirea de parteneriate implicate in dezvoltarea viitoarelor proiecte din domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii, implementate in Regiunea de Nord-Est”, a declarat Gabriela Macoveiu, director de Comunicare si Promovare Regionala in cadrul ADR NE si coordonator al proiectului. Obiectivele specifice ale acestui proiect sunt dezvoltarea unei strategii organizationale si a unui cadru institutional regional care sa coordoneze si sa promoveze inovarea in Regiunea de Nord-Est, constituirea unui consens privind prioritatile de investitii in sectorul de cercetare si dezvoltare, identificarea resurselor de finantare pentru aceste domenii, precum si stimularea cererii de inovare din partea intreprinderilor mici si mijlocii. Incepand cu anul 2005, Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est a implementat acest proiect cu finantare de la Comisia Europeana in cadrul Programului Cadru 6, Componenta de Actiuni de Suport Specific pentru Proiecte RIS in Statele Asociate.