National

Modul inexplicabil in care Ministerul Economiei realizeaza licitatii de pe o zi pe alta. Legaturi ciudate care ar trebui investigate de catre DNA

Publicat: 19 oct. 2016
1

Una dintre cele mai mari nesincronizari ale acestei saptamani a avut loc la pavilionul national de la Targul International de produs SIAL Paris.

Au fost ridicate mai multe semne de intrebare cu privire la modul in care a fost organizat acest targ pentru producatorii romani.

Un alt aspect curios este legat de modul in care au loc licitatiile la Ministerul Economiei pentru contracte de sute de mii de euro pentru standurile nationale.

Spre exemplu, in acest an, licitatiile au avut loc cu doar cateva zile inainte de targuri.

In cele din urma, castigator a fost VISA SA, firma aflata sub conducerea omului de afaceri Sorin Apostu, consilier ai fostilor ministri Dan Ioan Popescu si Adriean Videanu.

Sorin Apostu a mai avut legatura cu un scandal legat de modul in care au fost atribuite, in 2005, contractele de inchideri de mina de catre SC „Conversmin” SA, societate in subordinea Ministerului Economiei.

Firma a mai fost in centrul unui scandal care a avut loc in urma cu doi ani.

In urma unui control al corpului de control al prim-ministrului la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni s-a constat ca Spitalul Clinic ar fi platit milioane de lei catre „firme de familie” care nu au prestat nimic si pentru cumpararea de echipamente la suprapret, in perioada 2008-2012.

„Ca urmare a unei sesizari transmise de Corpul de Control al Primului ministru, la DNA a fost inregistrat un dosar penal avand ca obiect aspectele mentionate in raportul de control la care faceti referire, in acest moment efectuandu-se acte de urmarire penala in rem (cu privire la fapte) raportate la infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite”, arata DNA, dupa ce raportul a fost trimis la vremea respectiva la Directia Nationala Anticoruptie.

Asa cum am specificat, modul in care Ministerul Economiei a realizat procedura de selectie de oferte este neinteles.

Suma destinata pentru amenajarea unui pavilion al Romaniei la targul de la Paris era de 924.764 lei, fara TVA.

Termenul intre procedura de selectie si inceperea targului este foarte scurta, acelasi lucru intamplandu-se si in cazul targului in cauza.

Participantul la aceasta procedura a fost VISA, dar oferta firmei a fost declarata neconforma, astfel ca VISA a depus contestatie.

Comisia de solutionare a contestatiilor din cadrul Minsterului Economiei a admis contestatia si a considerat ca trebuie atribuit contractul.

In cele din urma Romania nu a avut un pavilion amenajat, fiind inchiriat doar spatiul, participantii fiind nevoiti sa improvizeze standurile pentru Romania.

Un alt exemplu in care lucrurile s-au rezolvat intr-un timp record, dar inexplicabil, este targul international PURE Shanghai, care a avut loc intre 11-13 octombrie 2016, procedura de selectie avand loc pe 5 octombrie, invitatia de participare fiind datata pe 29 septembrie 2016.
Adauga un comentariu