Local

Modificari importante in activitatea asociatiilor de proprietari

Publicat: 18 mart. 2016
1

Modificarile legislative recente si regulamentele referitoare la functionarea asociatiilor de proprietari propuse de autoritatile locale au schimbat modul de administrare a locuintelor in mai multe aspecte. Astfel, asociatiile de proprietari au obligatia legala sa afiseze cheltuielile defalcate pe mai multe tipuri de consumuri de utilitati si tarife ce tin de administrarea imobilelor, iar locatarii pot acum urmari cheltuielile si consumul la intretinere pe liste defalcate. Referitor la noile regulamente propuse de municipalitatea ieseana, o prima masura care trebuie luata este ca cele 500 asociatii de locatari existente la nivelul orasului sa dobandeasca personalitate juridica pentru a se tranforma in asociatii de proprietari cu drepturi depline.

Pentru ca locatarii sa poata urmari concret consumurile de utilitati, acestia trebuie sa faca o solicitare in scris adresata conducerii asociatiei de proprietari din care face parte, iar administratorul si presedintele asociatiei care nu se supune acestor noi reglementari risca amenzi de pana la 3.000 de lei.

„Aceste completari legislative ofera o mai mare transparenta in utilizarea fondurilor de catre asociatia de proprietari, respectiv a cheltuielilor lunare pe care reprezentantii asociatiei le fac in numele locatarilor. Legea 277 se refera la posibilitatea ca locatarul sa obtina o lista a cheltuielilor defalcate de la asociatie. Locatarul trebuie sa solicite acest lucru in scris, iar reprezentantii asociatiei sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte. Legea 17 din martie 2016, care vine ca o completare a legii 230, reglementeaza obligativitatea asociatiei sa afiseze, pe langa lista de plata, si modul de calcul prin care a rezultat aceasta. In acest mod, proprietarul va putea verifica singur daca sumele sunt corecte sau prezinta erori”, a explicat Ionica Ciobanu, seful Serviciului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Iasi.




Adauga un comentariu