International

Mobilizare a trupelor rusesti la granita cu Ucraina. Vezi motivul

Publicat: 03 aug. 2016
1
Rusia mobilizeaza din nou echipamente si trupe in apropiere de granita cu Ucraina, aparent pentru aplicatii militare, in contextul in care, incepand din 15 august, in Districtul militar Sud, situat langa frontiera ucraineana, au fost anuntate manevre de amploare sub numele de cod „Caucaz 2016”. Potrivit publicatiei poloneze, ar fi vorba de circa 200.000 de militari, rachete si avioane.  Pana la sfarsitul acestui an, fortele armatei ruse au in program efectuarea a aproximativ 4.000 de manevre, explicase in acest sens ministrul adjunct al apararii rus Dmitri Bulgakov. Ministrul apararii rus Serghei Soigu anuntase anterior crearea a patru divizii noi si a noua brigazi in sudul Rusiei, ca urmare a „cresterii amenintarii din partea NATO si a Ucrainei”, aminteste in acest context Gazeta Wyborcza. In plus, Moscova a decis sa instaleze rachete „Iskander” in apropiere de Ucraina, mai scrie publicatia poloneza, citata de Unian. 
Flota rusa din Marea Neagra a primit deja in dotare rachete de tipul „Bastion” si „Bal”, precum si rachete antiaeriene S-400 „Typhoon”.  In genere, dupa cum spunea ministrul Soigu, o parte din Districtul militar Sud a fost echipat in ultimii doi ani cu aproape 4.000 de echipamente noi, intre care blindate si avioane de diverse tipuri.  Expertul militar rus Viktor Murahovski sustine insa ca nu este vorba de patru divizii absolut noi, ci numai de doua, intre care divizia de aparare antiaeriana, echipata cu sisteme S-400 de ultima generatie, in Crimeea.  In genere, Moscova se pare ca a abandonat definitiv ideile fostului ministru al apararii, Anatoli Serdiukov, care a incercat sa formeze fortele armatei ruse dupa tip occidental pentru a putea contracara conflicte locale si a revenit la crearea de structuri masive, precum regimente si divizii, respectiv formatiuni capabile de actiuni pe un front extins, estimeaza jurnalistii de la Gazeta Wyborcza. 
In pofida a ceea ce se afirma in Occident, mobilizarea de forte rusesti in apropiere de Polonia si tarile baltice nu este mai mare decat la granita cu Ucraina, sustine expertul militar rus Ruslan Puhov. Rusia „nu are niciun fel de (rachete) Iskander in prezent in Kaliningrad. Brigada nr.152 de rachete desfasurata acolo este singura care dispune de rachete, dar si acelea sunt vechi, de tipul Tocika, intrucat rachetele noi nu au venit inca”, sustine el intr-o declaratie pentru ziarul polonez.  Cu toate acestea, Rusia isi consolideaza pozitiile pe flancul vestic, in apropiere de granita cu Belarus. De la mijlocul anului trecut, aici este desfasurata Divizia 144 de infanterie motorizata, care include un regiment de tancuri, trei regimente de infanterie, un regiment de artilerie, precum si cate un regiment de aparare aeriana si de rachete. In total, aceasta divizie numara 10.000 de militari.Adauga un comentariu