Magazin

Moastele Sfantului Petru, expuse vizitatorilor pentru prima data

Publicat: 10 nov. 2013
1

Moastele considerate a fi ale Sfantului Petru, primul apostol si fondator al Bisericii crestine, vor fi scoase pentru prima data din grotele bisericii care ii poarta numele. Ramasitele omenesti vor fi expuse vizitatorilor, potrivit unui prelat al Vaticanului.

Evenimentul va marca incheierea „Anului Credintei”, sarbatorit pe 24 noiembrie in prezenta Papei Francisc, potrivit agentiei de stiri AFP.

Intr-un articol publicat in editia de sambata a ziarului „L’Osservatore Romano”, publicatia oficiala a Vaticanului, arhiepiscopul italian Rino Fisichella, totodata presedintele Consiliului Pontifical, a dezvaluit ca un ultim gest ce va incheia acest an va fi „expunerea pentru prima data a relicvelor pe care traditia le recunoaste ca fiind ale apostolului ce si-a dat viata aici pentru Domnul”.

Sarbatoarea „Anului Credintei” a fost infiintata an octombrie 2012 de catre Papa Benedict al XVI-lea. Aceasta festivitate presupune numeroase evenimente in Piata Sfantul Petru.

Osemintele au fost descoperite in timpul sapaturilor din 1940, sub pontificatul Papei Pius al XII-lea, intr-o necropola situata sub Bazilica, langa un monument din secolul al IV-lea, construit in onoarea Sfantului Petru, considerat primul episcop al Romei si primul papa.

Potrivit AFP, papii nu au confirmat niciodata ca osemintele ar apartine cu siguranta Sfantului Petru. Cu toate acestea, teste stiintifice efectuate in anii ’50—’60 au conchis cu mare „probabilitate” ca este vorba de ramasitele pamantesti ale fostului pescar din Galileea, dupa cum a spus si Papa Paul al VI-lea in 1968.

Petru a fost rastignit cu capul in jos, intre anii 64-70, in circul lui Caligula, pe locul unde sunt azi gradinile Vaticanului.
Adauga un comentariu