Actualitate

Moartea unui afacerist celebru din Iasi declanseaza infernul! Curg anchetele penale

Publicat: 16 mart. 2015
1

@ Desi a murit, afacerile ilegale in care a fost implicat continua sa faca victime @ Firma pe care a patronat-o este implicata in fraudarea unui proiect european de milioane de euro @ Banii pentru modernizarea unui liceu din Iasi au disparut

Moartea unui cunoscut afacerist din Iasi a provocat un adevarat cataclism financiar in randul societatilor private si o gaura uriasa in bugetul public care a generat la randul sau un lant de anchete penale. Este vorba despre Compania Nova Construct, firma de constructii care pune acum mai multe probleme autoritatilor decat in perioada in care patronul Dionisie Simionescu era in viata. Acesta a decedat in luna februarie a anului 2009 si nu dupa mult timp firma lui de constructii a intrat in faliment.

Citeste si: S-a terminat! Una dintre cele mai mari firme iesene a devenit istorie

Dosarele penale in care este implicata aceasta firma sunt destul de numeroase, iar multe dintre afacerile ilegale nu au fost inca elucidate. O parte dintre dosarele penale sunt finalizate si s-a dispus recuperarea prejudiciului adus bugetului statului. Printre dosarele finalizate se numara cel referitor la unele lucrari de infrastructura pe care Compania Nova Construct SA trebuia sa le realizeze in comuna Stanilesti din judetul Vaslui. Dosarul a fost instrumentat de DNA Iasi si se refera la faptul ca primarul acestei comune a falsificat unele documente pentru a plati Companiei Nova Construct SA o suma de bani. In anul 2004, Primaria Stanilesti a incheiat cu Compania Nova Construct SA un contract pentru asfaltarea drumului comunal Gura Vaii-Poganesti, proiectul fiind finantat cu fonduri europene aprobate de Agentia SAPARD. Suma platita ilegal firmei de constructii, fara ca lucrarile sa fie efectuate, se ridica la 235.000 euro. Cei implicati printre care proiectanti si angajati ai primariei, dar si Liviu Arhip fostul primar al comunei au fost condamnati recent de Curtea de Apel Iasi. De asemenea, judecatorii au dispus recuperarea prejudiciului.

Alta paguba adusa bugetului

In cursul anului trecut o alta institutie a statului a formulat in dosarul de faliment al Companiei Nova Construct SA, aflat pe rolul Tribunalului Iasi, mai multe cereri prin care a solicitat sa-i fie recunoscuta o creanta in valoare de 1 milion de euro. Incepand cu anul 2008, Compania Nova Construct a incasat in avans mai multe sume de bani pentru modernizarea retelei de apa si canalizare in orasul Negresti, judetul Vaslui. Firma a incasat banii, dar nu a mai realizat lucrarile care includeau si realizarea unei statii de epurare pentru oras. In urma acestui faliment statul s-a ales cu o paguba de peste 1 milion de euro. Dupa ce a incheiat contractul Nova Construct, a realizat circa 20 la suta din lucrari dupa care santierul s-a oprit. „Eu nu eram primar in perioada respectiva, dar stiu ca lucrarile s-au oprit imediat dupa moartea patronului de la Nova Construct. De atunci nu s-a mai facut nimic. Ar fi necesara o reluare cat mai rapida a lucrarilor deoarece sistemul de alimentare cu apa si de canalizare al orasului este vechi. La canalizare tevile sunt din azbociment si se sparg aproape in fiecare zi”, a declarat Vasile Voicu, actualul primar al orasului Negresti.

Paguba si in judetul Iasi

Si o institutie publica din judetul Iasi ar avea de recuperat de la firma defunctului Simionescu o suma importanta de bani. De altfel, situatia de la Iasi face obiectul unei anchete penale, neregulile fiind descoperite de Camera de Conturi Iasi. De aceasta data firma de constructii a incasat bani in avans pentru modernizarea Liceului Haralamb Vasiliu, din Podu Iloaiei, iar ceea ce s-a petrecut ulterior respecta scenariile situatiilor prezentate mai sus, adica fondurile au intrat in conturile controlate de Simionescu, iar lucrarile nu au mai fost realizate.

Citeste si: Dispare Nova Construct

In anul 2007, Nova Construct a incheiat cu Liceul Haralamb Vasiliu din Podu Iloaiei un contract in valoare de 50 de miliarde lei vechi (5 milioane lei) pentru consolidarea si modernizarea Liceului din Podu Iloaiei. Sefii unitatii de invatamant au virat in conturile firmei in avans suma de 13 miliarde lei vechi. Sefii unitatii de invatamant au spus ca s-a ajuns aici deoarece au fost inselati de dirigintele de santier, inginerul care supraveghea lucrarea. Ca si la Stanilesti platile in avans au fost facute in baza unor documente false. Dirigintele de santier, adica inginerul desemnat de autoritatile statului sa supravegheze lucrarea, a prezentat niste documente care atestau in fals faptul ca lucrarile ar fi fost facute. In realitate lucrarile nu au fost realizate niciodata.

Dosar penal si la Botosani. Alta gaura la bugetul public

Si Primaria municipiului Botosani a depus in urma cu doi ani o sesizare penala in legatura cu disparitia sumei de 421.000 lei dintr-un cont de garantie deschis la o banca comerciala de Compania Nova Construct. Acest cont de garantie fusese constituit de firma de constructii in momentul in care a semnat contractul pentru modernizarea bulevardului Mihai Eminescu din municipiul Botosani. Valoarea totala a contractului a fost de circa 7,4 milioane lei. O parte din lucrari au fost realizate. In urma cu circa doi ani Primaria Botosani si-a dat seama ca lucrarile sunt de proasta calitate si a incercat executarea garantiei, moment in care s-a constatat disparitia banilor. Dosarul se afla in cercetari la Tribunalul Iasi. In tabelul creditorilor Companiei Nova Construct figureaza un numar de 167 de persoane fizice, societati comerciale, precum si institutii publice care au de recuperat bani.
Adauga un comentariu