Magazin

Moartea este o simpla iluzie. Ipoteza controversata a unui medic

Publicat: 17 dec. 2014
1

In privinta mortii si a vietii vesnice, savantii sunt de obicei foarte sceptici. Stiinta nu aducea pana acum nicio dovada care sa fie in favoarea unei forme de existenta dupa distrugerea trupului nostru. Fizica cuantica schimba aceasta perspectiva, crede un medic american, care are o noua teorie despre univers si despre viata.

Robert Lanza, doctor in medicina la Universitatea Wake Forest, specialist in cercetarea celulelor stem si autorul teoriei biocentrismului, spune ca moartea este doar o iluzie, pentru ca intreaga realitate este doar un construct mental al starii noastre de constienta si ca nu ar putea exista daca nu ar fi perceputa de noi.

Lanza si-a expus pe larg ideile intr-o carte, intitulata „Biocentrism: How Life and Consciousness are the Keys to Understanding the True Nature of the Universe”.

Teoria este sustinuta si de experimente stiintifice, spune Lanza, dar a fost anticipata si de textele unor filosofi celebri, precum Descartes, Kant si Schopenhauer, care au scris despre universul subiectiv, ca simpla perceptie a simturilor noastre.

Biocentrismul merge si mai departe si sustine ca nici spatiul sau timpul nu sunt reale, ci instrumente de perceptie create de mintea noastra si care nu pot exista singure, in afara acestei perceptii.

Lanza invoca in acest sens si o cugetare a lui Albert Einstein, care spusese la moartea unui prieten, fizician: ”Oamenii ca noi….stiu ca distinctia intre trecut, prezent si viitor este doar o iluzie extrem de puternica. ”

Ce sustine biocentrismul?
Biocentrismul, cunoscut si sub numele de „teoria totului„, considera ca viata este cea care creeaza universul, nu invers. Viata este cauza, nu un simplu efect al unor procese chimice.

Biologia este superioara universului. Astfel, constienta unei persoane determina forma si marimea obiectelor. Toate obiectele, dar si spatiul si timpul, sunt forme ale perceptiei umane.

Teoria a fost formulata pentru prima data in anul 2007 de medicul Robert Lanza si se bazeaza pe 7 principii:

1. Tot ce este observat depinde de cel care observa, iar realitatea pe care o percepem este de fapt un proces al constientei noastre. Viata da nastere universului, nu invers, cum sustine conceptia clasica despre lumea din jur.

2. Perceptia interna si cea externa sunt legate intre ele.

3. Comportamentul particulelor este determinat de prezenta unui observator.

4. Fara actiunea constientei, materia este doar o forma nedefinita.

5. Universul este structurat si guvernat de legi si forte care sunt favorabile vietii.

6 si 7. Timpul si spatiul nu sunt lucruri reale, ci doar instrumente ale intelegerii noastre, pe care le purtam cu noi asa cum testoasele isi poarta carapacea.

Lanza incearca sa explice aceste idei prin exemple concrete. De exemplu, cerul este albastru pentru ca asa il percep ochii nostri, dar celulele noastre ar putea fi modificate astfel incat sa vedem toate obiectele albastre ca avand culoarea rosie.

Totodata, la tropice noi simtim ca este foarte cald si umezeala, dar pentru un animal care traieste acolo temperatura poate fi perceputa ca fiind chiar destul de scazuta. Iar exemplele de acest fel pot continua: realitatea este rezultatul perceptiei noastre.

Vezi continuarea aici
Adauga un comentariu