Autoritatile trag un semnal de alarma asupra riscurilor de electrocutare, incendii si explozii la care se supun iesenii atunci cand umbla la instalatiile electrice. Anul acesta au fost consemnate noua incidente grave, fiind înregistrate decesul a patru persoane si ranirea grava a înca cinci. Printre cauzele cele mai intalnite sunt pescuitul sub retelele electrice aeriene, urcarea pe stâlpi, înlocuirea neautorizata a lampilor de iluminat, accesul în posturi de transformare sau manevrele facute de soferii utilajelor cu gabarit depasit sub liniile electrice aeriene.
„Constatam cu îngrijorare înregistrarea unui numar ridicat de incidente cauzate de ignorarea regulilor de siguranta în vecinatatea retelelor de distributie a energiei electrice. Pentru a încerca sa prevenim situatiile cu potential pericol am dezvoltat, împreuna cu Inspectoratul general pentru Situatii de Urgenta, o serie de campanii de informare, tocmai pentru a atrage atensia asupra riscurilor la care cetatenii se expun astfel. Dar, trebuie sa constientizam cu totii ca aceste instalatii pot reprezenta un real pericol atunci când regulile de siguranta sunt încalcate”, spun oficialii E.ON.
În 2012, în urma unor interventii neautorizate în instalatiile de distributie a energiei electrice, s-au înregistrat noua accidente grave, soldate cu sase decese. „Indiferent daca vorbim despre adulti, tineri sau adolescenti, este obligatia civica a fiecaruia dintre noi sa facem tot ceea ce ne sta în putinta pentru evitarea unor situatii nedorite, ce se pot produce în proximitatea instalatiilor electrice”, mai spun reprezentantii companiei de electricitate. În cazul în care sunt sesizate tablouri electrice, posturi de transformare si firide neîncuiate sau cu sistemul de închidere deteriorat, stâlpi sau conductoare cazute la pamânt, aceste situatii pot fi semnalate la numarul de telefon 0800 800 929.