Actualitate

Moarte fulgeratoare la Prefectura Iasi. Este vorba de un personaj unic – FOTO

Publicat: 06 apr. 2016

@ Sute de ieseni regreta disparitia acestui mare om! @ Este vorba despre unul dintre cei mai respectati si admirati profesori ai unui celebru colegiu iesean, participant la evenimentele din decembrie 1989 din Iasi @ De asemenea, Constantin Doru Tigau a fost primul „prefect” al urbei, la inceputul anului 1990 @ Mai tarziu, cadrul didactic a ocupat si pozitia de inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean @ Dupa ce, in urma cu cativa ani, a iesit la pensie, Tigau s-a retras la tara, in localitatea Tarcau – Neamt, unde se ocupa de gradinarit

Unul dintre cei mai apreciati, respectati si admirati profesori ai Colegiului National Emil Racovita din Iasi a murit la inceputul acestei saptamani. Este vorba de Constantin Doru Tigau, care anul acesta, pe 27 septembrie, ar fi implinit 70 de ani. Dincolo de cariera didactica ireprosabila (a predat disciplina Filosofie – n.r.), acesta a participat la evenimentele din decembrie 1989 din Iasi. Mai departe, el a fost primul „prefect” al urbei, chiar la inceputul anului 1990, iar dupa anul 2000 a ocupat si pozitia de inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ).  

Citeste si: BREAKING NEWS! A murit fostul inspector scolar si revolutionar Doru Tigau

Eroul de la Casa Patrata

Tigau a decedat in urma unei grele afectiuni cardiace. Demn de remarcat este faptul ca, tocmai in timpul evenimentelor din 1989, Doru Tigau a fost primul revolutionar care a intrat in cladirea fostului Comitet de Partid al Judetului, actuala Casa Patrata, unde are sediul Prefectura si Consiliul Judetean (CJ).

Citeste si: Mesaj emotionant de la Colegiul Emil Racovita, pentru profesorul Doru Tigau

„A fost unul dintre cei mai corecti si apreciati, atat de elevi, dar si de colegi, oameni din Iasi. El a predat Filosofia la Racovita si a format corect zeci de generatii de tineri. In decembrie 1989, chiar pe 22, el si Costache Ailene au fost primii care au intrat in Casa Patrata. Chiar, pana in ianuarie 1990, se poate spune ca el a fost primul prefect al Iasului si a facut foarte multe lucruri bune si cu cap, in acele clipe grele. Daca la noi in oras nu s-a tras aiurea si nu au murit oameni este pentru ca el a intervenit si a avut calmul si luciditatea in a lua deciziile corecte. Dupa pensionare, s-a retras la Tarcau – Neamt, unde mostenise o mica casuta si un teren… Se ocupa cu agricultura, traia in natura. Din pacate, si spun asta cu un mare regret, dupa anii ’90, el nu a fost apreciat si respectat dupa cum ar fi meritat”, a marturisit unul dintre apropiatii celui care a fost Doru Tigau. Unul dintre liderii revolutionari marcanti ai Iasului din 1989 confirma cele spuse de prietenii acestuia.

Citeste si: Impostorii Revolutiei Romane – VEZI LISTA REVOLUTIONARILOR IESENI

„Doru Tigau a avut meritul de a sti sa tina in cumpana conducerea judetului in momente extrem de dificile, in care amenitarea Estica era mai mult decat evidenta. Numai si pentru atata ar trebui sa-i fim si sa-i ramanem recunoscatori lui Doru Tigau… Dumnezeu sa-l odihneasca in pace”, a declarat Cassian Maria Spiridon, unul dintre cei mai sinceri si importanti participanti la evenimentele din anul 1989, jurnalist, poet si presedintele (din anul 2009 – n.r.) al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) – filiala Iasi.

Colegii de la Racovita: „Timpul nu se schimba, doar noi, oamenii, ne trecem”

Profesorii de la Colegiul National Emil Racovita au tinut sa transmita un mesaj, in memoriam, extrem de emotionant la adresa fostului lor coleg. „Timpul nu se schimba, doar noi, oamenii, ne trecem, lasând în urma suferinta celor care ne-au cunoscut si ale caror drumuri le-am întâlnit. Nu-l putem uita pe OMUL Constantin Doru Tigau, un model de tata si sot, care a pretuit armonia familiala, o valoare esentiala pentru fiecare camin. 

Citeste si: Revolutionarul Doru Tigau va fi inspector scolar general adjunct

Pasiunea pentru cunoasterea omului si a mecanismelor sociale ce ordoneaza viata acestuia si dragostea pentru copii au stat la baza unei cariere în învatamânt, ce a debutat în anul 1973. Alaturi de alti profesori de la Racovita, a îndrumat generatii întregi de elevi, care i-au fost recunoscatori. Profesor de Stiinte socio-umane, a cautat sa dezvaluie, cu demnitate si intuitia dascalului dedicat, tainele sufletului omenesc, jocul ideilor si mecanismele economiei mondiale. Tinând pasul cu noile directii ale educatiei, s-a implicat în mod activ în derularea unor proiecte europene, aducând experienta sa pedagogica în sprijinul formarii tinerilor profesori si al colaborarii dincolo de granite. Dar aceste date nu pot cuantifica o viata de om, iar regretele familiei, ale prietenilor si ale colegilor lui vor marca o pierdere evidentiata printr-o existenta mai saraca, fara profesionalismul sau, fara cuvintele încurajatoare si sprijinul neconditionat, fara optimismul lui”, au transmis acestia.

Citeste si: Genovica Vulpoi si Doru Tigau au plecat ieri la MEC pentru concursul de atestare pe posturile de adjunct ISJ




Comentarii
  • Dumnezeu sa-l ierte! Dar: (1) daca s-a retras la Tarcau, unde a si murit, de ce spuneti moarte la prefectura? (2) daca a murit de o boala ingrozitoare, de ce spuneti „moarte fulgeratoare”? Poate a fost infarct…(3) a inceput sa predea filosofia in 1973; ghiciti ce fel de filosofie preda! Marxistii nostri au devenit revolutionarii nostri. Fruncea lor, evident, ramane tov. Ion Iliescu, el este eroul.

    • …si inca ceva. Fiecare om, este unic. Prin ce a fost decedatul mai unic decat noi toti ceilalti, si noi unici? Revolutionarii adevarati de la Iasi sunt cei care s-au inbrancit cu regimul Ceausescu inainte de decembrie 1989, nu cei care doar s-au bulucit pe usa deschisa a Comitetului Judetean PCR…

Adauga un comentariu