Magazin

Mituri referitoare la homosexualitate

Publicat: 02 iun. 2011
1

Pasolini spunea ca niciun drept nu se castiga fara lupta si ca nicio schimbare adevarata nu se face decat de jos in sus. O lege care iti garanteaza un drept este doar un pas, cel mai important, e adevarat, dar e primul, nu ultimul.

I-am spus recent unei prietene toate astea și ea mi-a răspuns că, dacă heterosexualii nu își afirmă identitatea, de ce ar face-o homosexualii și că ea e agresată zilnic de comentariile si privirile barbatilor, dar nu crede că e cazul să facă din hartuire o problema publica.

Ce nu vedea ea e diferența specifică: în primul rînd, heterosexualii își afirmă non-stop identitatea, în toate felurile posibile. Nu fac parade hetero pentru că nu au nevoie, întreaga viață cotidiană e o paradă hetero. In al doilea rînd, ea și partenerul ei nu au de ce să pretindă, pentru vecinii din bloc, pentru colegii de muncă și pentru părinți, că sunt doar colegi de apartament. Hărțuirea e neplăcută, iar pentru unele femei poate fi traumatizantă, dar hai să fim cinstiți și să admitem că există o ierarhie a suferințelor și că unele tipuri de hărțuire sunt mai dureroase și mai alienante decît altele.

Un alt prieten, Ştefan Iancu, cu care am avut aceeași discuție, mi-a spus: ” Eu mă “afirm” ca gay de pe la 22 de ani încoace în orice context, înainte era doar în privat, între timp am facut “activism” profi la Accept și implicit oriunde mă duc, pentru că sunt out și vorbesc despre mine, fac chestiile care îmi plac care sunt automat cu tentă gay. Pe de altă parte, în multe contexte n-am chef de politică, n-am chef să fac lucruri demonstrative, să port discuții ca să mai iluminez pe vreunu, e foarte boring și îți deturnează identitatea, practic ajungi să fii un fel de apostol gay în loc să-ți vezi de alte chestii care sunt cel puțin la fel de importante. Deci dacă cineva n-are chef să-și f**ă jobul la bancă sau la o editură cu activisme, pot să înțeleg oarecum. Pe de altă parte, sigur că e enervant cînd încearcă să scuze asta și inventează rahaturi de genul că heterosexualii nu își afirmă sexualitatea. Iși afirmă toată metafizica hetero permanent, nu doar dragostea și sexul, normal că n-au nevoie să se reducă la p***-n p**dă.”

Subiectul acestui articol sunt miturile despre homosexualitate și o să amintesc cîteva dintre cele mai rezistente, dar vreau mai întîi să subliniez apăsat ideea că argumentele pro și contra pe această temă sunt redundante. Homosexualitatea, ca atare, nu mai e demult o temă de dezbateri și nici n-ar trebui să fie. Dreptul meu democratic să nu fiu de acord cu existența homosexualilor e o aberație, nazismul nu poate apela la democrație pentru că e fundamental anti-democratic. Astfel, trecerea în revistă (foarte rapidă, pentru că în acest caz ar fi steril să analizăm prea mult) a miturilor despre homosexualitate e o mică istorie a prostiei, a absurdului criminal:

Iisus si homosexualitatea

Isus nu condamnă nicăieri homosexualitatea. Spune ceva despre Sodoma și Gomora, referindu-se la lipsa de ospitalitate a celor două cetăți, acesta fiind, și nu sodomia sau desfrînarea, păcatul pentru care au fost pedepsite. Dacă Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Adevărul, Calea și Viața, autoritatea supremă a creștinismului, nu a considerat homosexualitatea o problemă, oricine spune altceva nu e creștin.

Homosexualitatea nu e naturala

Comportamentul homosexual și bisexual nu e deloc rar în lumea animală și a existat dintotdeauna în istoria omenirii, supraviețuind și sfidînd toate interdicțiile. Și, oricum, ce importanță are dacă e naturală sau artificială? Distincția e irelevantă, există prea puține lucruri clar naturale în viața oamenilor.

Homosexualitatea e o boala

In nici o taxonomie medicală contemporană occidentală homosexualitatea nu e înregistrată ca boală. In schimb, ura față de homosexuali e un semn clar de dezechilibru psihic.

Homosexualii sunt corupatori, fac prozelitism

Și heterosexualii sunt la fel. Cultura occidentală preamărește iubirea heterosexuală, racolarea hetero e încurajată și oficializarea împerecherii hetero e sponsorizată de stat. Pentru cei care consideră prozelitismul homosexual o perversitate, le recomand cele peste 100 de sonete de dragoste ale lui Shakespeare scrise pentru un bărbat. E vorba de una dintre cărțile fundamentale ale lumii.

Această listă de clișee se poate lungi la nesfîrșit și comportă grade și nuanțe complexe – afirmațiile anti-gay, au și forme mai light, așa cum rasismul se deghizează în repulsia față de manele, homofobia se ascunde sub clasicul : Nu am nimic cu ei, dar nu vreau să-i văd.

Și textul meu nu e decît o înșiruire de banalități oportuniste (e săptămîna gay în București), dar cum să nu-ți vină să spui, iar și iar, aceleași platitudini de bun-simț cînd un guru național ca Andrei Pleșu face paralele precum acestea: Or, afişul de care vorbim are aerul (nătîng) de a spune că, deşi nu ştim mai nimic despre bebeluşul din faţa noastră, un lucru e, totuşi, cert: va fi (sau nu) homosexual! Afirmaţia aceasta creează, în plus, un posibil precedent deviatoriu. Ce-ar fi dacă leneşul ar încerca să ne convingă că lenea nu e o opţiune, sau o boală, ci o chestie de „fire“, de genom? Ce-ar fi dacă un criminal în serie ar declara răspicat că pofta de a ucide nu e opţiunea lui şi nu e nici un derapaj patologic, ci un blestem nativ, căruia nu-i poate rezista.

Pentru Pleșu și Dilema veche, publicație care, de altfel, nu s-a implicat niciodată în nici un fel în această problemă, homosexualitatea e un derapaj patologic, precum psihopatia criminală. Nu e o afirmaţie directă, ci una perversă, prin asociere. O să întîlnim din ce în ce mai des tipul ăsta de discurs la intelectualii conservatori din Romania, aceştia fiind conştienţi că nu-şi mai permit să fie homofobi “pe faţă”, dar nici nu se pot rupe de poziţia marelui lor prieten, BOR.  De fapt, soluţia cea mai bună pentru ei va fi, ca şi pînă acum, să ocolească subiectul şi să vorbească în continuare despre îngeri, despre prostie, despre gramatică, mitocănie şi despre frumuseţea uitată a vieţii. Destupaţii, la rîndul lor, vor considera că povestea a fost definitiv încheiată în 2001, cînd Adrian Năstase a denazificat total legile privind homosexualitatea. Va fi, deja este, de prost-gust şi vetust să vorbeşti despre aşa ceva. Presa va face aceleaşi glumiţe ,  homosexualii care se află în poziţii de putere şi influenţă vor sta în continuare ascunşi, ceilalţi cu atît mai mult (mulţi se vor căsători, spre satisfacţia societăţii şi insatisfacţia soţiilor sau soţilor). Să ne punem însă nădejdea în broşurile şi afişele ONG-urilor, care vor ilumina în continuare poporul şi vor risipi întunericul gros al prejudecăţilor.
Comentarii
 • Facerea femeii.
  Geneza 2:18
  Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.”
  Gen 3.12; 1Cor 11.9; 1Tim 2.13;
  Geneza 2:19
  Domnul Dumnezeu a făcut din pământ toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului; şi le-a adus la om, ca să vadă cum are să le numească; şi orice nume pe care-l dădea omul fiecărei vieţuitoare, acela-i era numele.
  Gen 1.20-24; Ps 8.6; Gen 6.20;
  Geneza 2:20
  Şi omul a pus nume tuturor vitelor, păsărilor cerului şi tuturor fiarelor câmpului; dar pentru om nu s-a găsit niciun ajutor care să i se potrivească.
  Geneza 2:21
  Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adânc peste om, şi omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui şi a închis carnea la locul ei.
  Gen 15.12; 1Sam 26.12;
  Geneza 2:22
  Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie şi a adus-o la om.
  Prov 18.22; Evr 13.4;
  Geneza 2:23
  Şi omul a zis: „Iată în sfârşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi „femeie”, pentru că a fost luată din om.”
  Gen 29.14; Jud 9.2; 2Sam 5.1; 2Sam 19.13; Efes 5.30; 1Cor 11.8;
  Geneza 2:24
  De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa şi se vor face un singur trup.

 • Pe autorul necunoscut al articolului l-a facut homosexualu’ de tat-su in palma, si nu bestiile heterosexuale de tat-su si ma-sa. Da’ de’, de ce sa nu-si dea cu tesla in ce n-are ? Toate fabulatiile voastre, homalai si lesbi, se reduc la esenta absoluta : pe voi cine mamele dracilor v-a facut ? Si voi ce-aveti de gind sa faceti in continuare ? Nero, saracul, si ailalti din vechime, n-aveau posibilitatea, da’ pe voi v-ar bate gindul sa va ‘selectati’ intr-un viitor homosexual sau hermafrodit, punind astfel capat speciei umane asa cum o cunoastem. Doamne-ajuta ! Om trai si om vedea, da’ tare ma tem ca toate se vor sfirsi (din nou si din nou si din nou…) intr-o baie de singe, ca de-atitea ori pina acum.

Adauga un comentariu