Eveniment-Social

Mitropolia isi extinde domeniul din centrul Iasului – FOTO

Publicat: 28 nov. 2014

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a primti ieri avizul municipalitatii pentru preluarea a circa un sfert de hectar de teren din centrul Iasului. Terenul de peste 2000 metri patrati, aflat in fata Mitropoliei, in zona strazii Crisan, care inlude inclusiv fosta benzinarie, a trecut ieri in folosinta gratuita a bisericii dupa ce plenul Consiliului Local si-a dat avizul final.

Terenul a fost cedat Mitropoliei pentru o extindere a curtii, peste strada Crisan, care ar urma totusi sa ramana deschisa circulatiei si dupa finalizarea lucrarilor pentru care Mitropolia a obtinut in octombrie 2010 un certificat de urbanism in vederea intocmirii unui PUZ care sa reglementeze construirea unor cladiri cu functiuni administrativ bisericesti. „Acolo ar urma sa apara inclusiv un parculet, un spatiu verde. Circulatia nu va fi afectata, se va putea traversa zona fara probleme”, a explicat viceprimarul Mihai Chirica.
Comentarii
 • Palatul Mitropolitan este monunent istoric de clasa A,de interes national, cu zona de protectie specifica,ceea ce il situeaza in domeniul public al JUDETULUI Iasi, si nu al Municipiului Iasi.E necesar aviz de la Minister si descarcare arheologica pt amenajari subterana, ca in proiect. E o situatie pe undeva similar de penala ca in cazul Proiectului Palas, transata irevocabil de instanta, dar doar pe linie civila.Ca si la Palas,sau cu taierea teilor,si multe alte proiecte nichitiene,insa, se aplica politica faptului implinit.

  • In contextul in care, in inventarul domeniului publical Judetului Iasi(HG 1534/2001 cu modif)figureaza Palatul Mitropolitan, atributul de a decide ce se intampla cu zona de protectie a monumentului revine Consiliului Judetean Iasi si nu celui Local, al Mun.Iasi, din aceasta perspectiva HCL mentionata in articol fiind lovita de nulitate absoluta(constatata de instanta in cazul Palas!). Activarea lucrarilor in lipsa documentatiei legale valide(inclusiv descarcare arheologica, aviz Minister etc)CONSTITUIE INFRACTIUNE.Municipalitatea a aplicat aceeasi strategie si in Palas si in modificarile aberante si infractionale aduse Bulevardului Stefan.

   • .E o reteta infractionala de succes,patentata de acest primar, pt care sustinerea bisericii prin mita(si implicarea electorala in contrapartida de interes financiar neduhovnicesc a Bisericii) a ramas singura solutie de supravietuire.La asta ma refer, atunci cand compar extinderea pt Mitropolie cu activitatea infractionala ce a dus la ridicarea Palas si la restul proiectelor penale ale lui Nichita.De fapt e o solutie de istoric securist,imprumutata de la Iulian Dascalu , in dezvoltarea mall-urilor si rafinata.Pt docilitatea tampa,insa,din tolerarea coruptiei la toate nivelurile administratiei si justitiei ( si nu numai) Iasiul are ceea ce merita, din pacate.ROMANIA,TREZESTE-TE!

 • Usor cu pasi marunti biserica isi reface, daca nu chiar depaseste, averile manastiresti avute inainte de a fi luate prin legea lui Cuza.
  Astia sub masca actiunilor filantropice au ajuns sa manipuleze sume uriase de bani iar Guvernul le spatii gratuite ca sa faca preotii politica in biserica facand campanii asa cum au fost la ultimile alegeri.

  • asa este…..biserica s aimplicat ff serios in politica si mai ales in campania electorala…..toti candidatii apleaza la serviciile lor….rusine si la unii si la alti.Si apoi s a vedem cite azile cite cantine sociale functioneaza pe linga biserici dar mai ales pe linga mitropolie….nici una !!!Rolul uman si spiritual al biserici a disparut dar mai ales au uitat de a fi ,,oameni” !!!

   • Draga Ana Maria, daca ai intra pe site-ul Doxologia te vei dumiri ca atat Mitropolia cat si protopopiatele din Arhiepiscopie si chiar unele parohii au cantine sociale. Vezi spre exemplu biserica din Galata, ca e din Iasi. Dar daca nu dai pe la biserica…sunt destui carcotasi, de ce ingroso randurile.

 • Rusine sa va fie comparati hotii infractorii de la Palass, cu mostenirile bisericesti, in primul rind este un monument istoric cu patrimoniu regional national ce tot baiguiti de politica , Biserica are reguli stricte fara politica, nu vedeti in ce situatie ati adus tara.

 • biserica nu ajuta cu nimic oameni saraci,noi de ce le-am da gratis un teren ce e apartine locuitorilor din iasi,sa si-l plateasca din banii lor ca au suficienti,preoti niste pomanagii

 • Cine a jefuit aceasta tara??????? Pochii diavolii cu cruce la git si comunistii, ciuma rosie a romaniei toti tolharii astea merg mina in mina!

 • Dati o cautare pe “Mondenii Catedrala Neamului”.
  Probabil ca la Iasi se va mai construi o mitropolie, pentru acei cu bani, sa se poata ruga in liniste……Sau poate un cartier de mitropolii….

 • Se constata cu usurinta ca municipalitatea ieseana habar n-are de legile din Romania si face dupa cum o taie capul. Pe noi iesenii de ce nu ne intrebati? Avem acest drept conform legii Amenajarii Teritoriului si Urbanismului!
  Daca dati toate strazile mitropoliei nu mai avem cum sa circulam cu masinile decat daca le dotam cu aripi de iarna!

 • astfel nichita si-a platit polita pentru implicarea preotilor in campania electorala dar nu cred ca va fi suficient vor urma si alte dontii pt. ca nimeni nu-i intreba de sanatate pe cei din primarie

 • Deci, cand e vorba ca Biserica sa primeasca terenuri moca in buricul targului, imediat se rezolva. Insa cand e vorba ca Biserica sa doneze un petec de teren pentru realizarea Stradelei Sf. Andrei, nu se poate.

Adauga un comentariu