National

Minorii vor putea sa calatoreasca in strainatate fara sa fie insotiti de o persoana majora

Publicat: 07 sept. 2016
1
Senatul a adoptat, marti, propunerea de lege ce permite minorilorcare au implinit varsta de 14 ani sa calatoreasca in strainatateneinsotiti de o persoana majora cata vreme au acordul parintilor, dispun de documentele necesare si se deplaseaza exclusiv cuavionul, transmite Agerpres.

Printr-un amendament al Comisiei pentru politica externa din Senat, in Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate a fost completat articolul 2 in sensul ca, prin exceptie, „cetatenii romani minori care au implinit 14 ani pot calatori in strainatate neinsotiti, cu acordul parintilor ori ai reprezentantilor legali”.

Tot printr-un amendament al Comisiei, care introduce in corpul articolului 30 un nou alineat, sunt clarificate documentele de care minorul are nevoie pentru a parasi tara.

„Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romaniminori care au implinit varsta de 14 ani, titulari ai unui document de calatorie individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si neinsotiti de o persoana fizica majora, exclusiv pentru calatoriile efectuate cu avionul, daca prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si la scopul calatoriei”, se arata in documentul citat.

Potrivit initiatorilor, legislatia in vigoare permite iesirea din tara a minorilor numai in cazul in care acestia sunt insotiti de o persoana majora.

„Ca urmare a acestor dispozitii legale, parintii care consimt ca minorii lor sa paraseasca tara si care nu ii pot insoti in respectiva calatorie trebuie sa apeleze la serviciile companiilor aeriene, dar aceste servicii sunt prestate contracost. Dispozitiile legale nu disting, dupa varsta minorului, minorul sub 14 ani si minorul ce a implinit varsta de 14 ani, fiind tratati in mod similar. Acest tratament similar este nejustificat. In tarile europene, minorii care au implinit varsta de 14 ani pot calatori singuri, fara a fi insotiti de un major”, se arata in expunerea de motive a propunerii de lege.

Initiatorii sustin ca prin propunerea de lege se ofera astfel posibilitatea evitarii unor costuri nejustificate legate de serviciul de insotire a minorilor care au implinit varsta de 14 ani, „cu atat mai mult cu cat intoarcerea din strainatate a minorului se poate face si se face in majoritatea cazurilor neinsotit, avand in vedere ca la plecarea spre Romania devin aplicabile dispozitiile legii straine”.

„O astfel de masura ar facilita o relatie mult mai apropiata intre parinti si copii, permitand minorilor care au implinit varsta de 14 ani deplasarea cu companii low cost, la preturi mult mai acceptabile. De asemenea, copiii ale caror familii nu dispun de venituri suficiente, dar care beneficiaza de burse de studii, ar putea avea posibilitati mai extinse de a urma respectivele studii, fiind cunoscut ca bursele nu acopera si costurile de transport”, se precizeaza in documentul amintit.

Initiatorii adauga si faptul ca este „de presupus” ca, atunci cand parintii isi dau acordul pentru ca minorii sa calatoreasca in strainatate, sunt analizate atat riscurile, cat si beneficiile respectivei calatorii, dar si capacitatea minorului de a efectua singur aceasta deplasare.

Propunerea de lege are un caracter ordinar si a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 63 de voturi ‘pentru’, un vot ‘impotriva’ si cinci abtineri.Adauga un comentariu