National

Minorii vor putea calatori in strainatate fara sa fie INSOTITI de o persoana majora

Publicat: 06 sept. 2016
1
Senatul a adoptat, astazi, propunerea de lege ce permite minorilor care au implinit varsta de 14 ani sa calatoreasca in strainatate neinsotiti de o persoana majora cata vreme au acordul parintilor, dispun de documentele necesare si se deplaseaza exclusiv cu avionul, transmite Agerpres.
Potrivit initiatorilor, legislatia in vigoare permite iesirea din tara a minorilor numai in cazul in care acestia sunt insotiti de o persoana majora.
„Ca urmare a acestor dispozitii legale, parintii care consimt ca minorii lor sa paraseasca tara si care nu ii pot insoti in respectiva calatorie trebuie sa apeleze la serviciile companiilor aeriene, dar aceste servicii sunt prestate contracost. Dispozitiile legale nu disting, dupa varsta minorului, minorul sub 14 ani si minorul ce a implinit varsta de 14 ani, fiind tratati in mod similar. Acest tratament similar este nejustificat. In tarile europene, minorii care au implinit varsta de 14 ani pot calatori singuri, fara a fi insotiti de un major”, se arata in expunerea de motive a propunerii de lege.
Initiatorii sustin ca prin propunerea de lege se ofera astfel posibilitatea evitarii unor costuri nejustificate legate de serviciul de insotire a minorilor care au implinit varsta de 14 ani, „cu atat mai mult cu cat intoarcerea din strainatate a minorului se poate face si se face in majoritatea cazurilor neinsotit, avand in vedere ca la plecarea spre Romania devin aplicabile dispozitiile legii straine”.



Adauga un comentariu