Eveniment-Social

Ministrul Sanatatii cere medicilor sa se implice in testarea femeilor pentru cancerul de col uterin

Publicat: 16 dec. 2014
1

Programul national gratuit de depistare activa precoce a cancerului de col uterin se va derula si pe parcursul anului viitor. In 2014 programul a beneficiat de un buget de peste 18 milioane lei, iar pentru anul viitor Ministerul Sanatatii va acorda o crestere de peste 50 la suta. Programul de testare gratuita a femeilor a debutat in vara anului 2012 si in judetul Iasi s-au efectuat cateva mii de testari.

„Scopul programului este de prevenirea si combaterea cancerului de col uterin, dar si pentru reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora. Ne propunem ca în 5 ani de program sa testam 65% din populatia eligibila si, pentru asta, în 2015 am dublat fondurile alocate pentru realizarea testelor Babes-Papanicolau. Dar obiectivul nostru depinde de cadrele medicale care deruleaza programul si din aceasta cauza apelul meu se îndreapta catre medicii de familie pentru implicarea mult mai activa. Pâna în prezent doar 40% dintre medicii de familie sunt implicati în activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

Initiatorii proiectului urmaresc in primul rand depistarea bolii in stadii cat mai precoce vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. Programul se adreseaza femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 65 de ani, indiferent de statutul de asigurat care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Pentru efectuarea testului Babes-Papanicolau iesencele trebuie sa se prezinte la medicul de familie unde solicita eliberarea unui formular special pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrul de recoltare specializat. Rezultatul va fi comunicat pacientei in termen de 30 zile de catre medicul de familie.
Adauga un comentariu